Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatej termelése

Az anyatej termelése

Némelyik csecsemő szinte állandóan szopni akar, mások két-három óránként ébrednek, legtöbbjük éjszaka is. Igen kevés újszülött hagyja éjjel aludni a szüleit, van amelyik többször, van amelyik egyszer ébred fel. A szülők nem tudják meghatározni az újszülött életritmusát, ebben a helyzetben nekik kell elfogadni azt, és alkalmazkodni a csecsemő igényeihez.
A kezdeti éjszakai szoptatás nagyon fontos ahhoz, hogy jó tejképződés fejlődjön ki. Az emlőnek szüksége van az ingerekre. Igaz, hogy fárasztó, és ebben a kérdésben lesznek, akiknek más a véleményük, de a szoptató nő csak az anyai szívére hallgasson.
Az anya aggodalmát, szorongásait beszélje meg férjével. Ezek a napok, amikor az apa szeretetére, megértésére, az általa nyújtott biztonságra különösen nagy szükség van. A férj, az apa legyen diplomatikus, és próbálja megvédeni feleségét és gyermekét a látogatók özönétől. Nyugalomra, biztonságra van szükség, amíg elrendeződnek a dolgok a kezdeti nehézségek körül. Az anya, az apa, az újszülött, az új család töltsön minél több időt együtt.
A „kevés az anyatej” diagnózisát sokszor arra alapozzák, hogy a csecsemő súlyfejlődését nem tartják kielégítőnek. Különösen a nagyszülők szoktak aggódni, ha kövérebb, nem szoptatott csecsemőről hallanak. Ha valóban nem kielégítő a súlygyarapodás, akkor gyakoribb szoptatás mellett kell dönteni. Ez különösen az élet első tíz napján, napi 24órára számítva akár napi tízszeri gyakoriságú is lehet. A súlygyarapodás milyenségét, a csecsemő egészségét ítélje meg a szakember. számára a csecsemő izomtónusa, turgora, ébersége, csillogó élénk tekintete többet mond, mint a hetente mért súlygyarapodás. Ha mégis pótlásra van szükség, helyesebb kiskanállal, vagy pohárból etetni, hogy a cui ártalmait elkerüljük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply