Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása

Sokkal egyszerűbb az ikreket szoptatni, mint megannyi cumisüveget kifőzni és abból táplálni őket. Az ikrek általában kisebb súlyúak a születéskor, mint a többi újszülött, ezért számukra még fontosabb a szoptatás.
A legtöbb anya képes annyi tejet elválasztani, amennyi a két csecsemő szoptatásához kell. Régen a dajkák két vagy több gyermeket is szoptattak és ettől még több tejük képződött, mert az emlőket dupla inger érte.
Az ikreket szoptató anyukák tapasztalhatják, hogy igen megnőtt az étvágyuk, egy vagy két étkezéssel többre van szükségük naponta, mégsem gyarapszik a testsúlyuk. Jó dolog, ha mindig tele van a hűtőszekrény friss élelemmel, tejtermékekkel, gyümölccsel, főzelékekkel.
Az ikreket külön-külön is lehet szoptatni, de az ügyesebbek egyszerre is mellre tudják tenni őket. Az anya hamarosan megismeri az ikrek szokásait. Gyakran látni, hogy a két csecsemőnek eltérő az igénye és szopási stílusa van. Például az egyik erősebb, gyorsabban szopik, a másik lassabban, nehezebben. Ezeket az egyéni különbségeket figyelembe kell venni, és a szoptatási sorrendet, az emlők váltását ennek megfelelően kell megállapítani. Az erősebben szopó csecsemő könnyebben beindítja a tej kiürülését és segíthet a gyengébbnek, de mindkét csecsemő, mindkét mellett egyformán próbálgassa.
Az egyszerre történő szoptatás legegyszerűbb módon egy tágas fotelben történhet. Az ikrek az anya ölébe helyezett párnákon fekve különböző pozíciókban szophatnak. Fekhetnek keresztben az anya ölében, de úgy is, hogy a testük az anya hónaljai alatt helyezkedik el a párnákon, csak a fejüket tartja az anya ölében.
Az ikreket ellátó anyának több ügyességre, jobb munkaszervezésre van szüksége, Ha szoptatni tudja gyermekeit, feltétlenül időt takarít meg. De bármilyen ügyes is az anya, az első hetekben szükség lehet a nagymamák, a férj, a barátok segítségére.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás