A szoptatásról

A szoptatás első ránézésre talán nagyon bonyolult dolognak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Egyes kismamák mégis nagyon komplikáltnak tartják, míg vannak anyukák, akik akár 2-3 éves korig is gond nélkül szoptatnak és ezt tartják a világ legtermészetesebb dolgának. A valóság az, hogy a szoptatás tényleg a világ legegyszerűbb dolga: a baba
pontosan tudja, mi a tennivalója, csak az anyukák számára nem teljesen világos, egyszerűen azért, mert a mai modern társadalmakban túlmisztifikálják ezt az egyébként
egészen egyszerű tevékenységet. Ennek több oka is van: az 1960-as évektől kezdve a nevelési irányvonal az volt, hogy időre érdemes etetni a babát, azaz 3, majd később 4
óránként napközben. Mivel az anyák hamar visszamentek dolgozni, a babákat hamar elválasztották, de igen gyakran már néhány hét után magától elfogyott a tej, köszönhetően
az időre szoptatásnak és a teáztatásnak, ami szintén ennek a kornak a találmánya (azt gondolták, hogy az anyatej csak étel, és valamit innia is kell a babának, valamint, hogy ha
3 órán belül lesz éhes a baba, akkor biztosan csak szomjas lehet, ezért megitatták).
Mondani sem kell, hogy ez szintén a szoptatás kudarcához vezetett, kialakult az ún. cumi zavar (a baba rájön, hogy az üvegből gyorsabban folyik az ital és nincs türelme az
anyamellhez, ahol többet kell „dolgoznia”).
A fentiek miatt a mi édesanyáinknak, és sok esetben még nagyszüleinknek is rossz tapasztalatai vannak a szoptatással kapcsolatban, általában rövid ideig szoptattak és
kínlódásként élték meg az egészet, melynél sokkal egyszerűbb volt, amikor a baba már 2-3 hónaposán elkezdett kanalas táplálékot kapni (ennek az volt az oka, hogy a korabeli
tápszerek nagyon kezdetlegesek voltak még, ezért inkább gyümölcspépet adtak a babának, valamint hígított tehéntejet). Felmerülhet benned a kérdés, miért nem csináljuk
még mindig így, miért jobb az anyatej: erre a válasz az, hogy a fél éves kor előtt adott mindenféle tehéntej-származék (tej, tejpor, tejpép, nem hipoallergén tápszer), valamint a
gyümölcsök-zöldségek adása növeli az ételallergiák kialakulásának kockázatát.
Kimutatták, hogy a korán hozzátáplált korosztály, azaz a mai 20-40 év közötti generáció sokkal magasabb arányban küzd különféle ételallergia okozta panaszokkal,
tejérzékenységgel, glutén érzékenységgel, és ez nagy részben megelőzhető, ha fél éves kor előtt nem kap mást a baba, mint anyatejet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A “jó” gyermek

Ha a gyermek jól érzi magát, és elégedett, akkor elfogadhatóan viselkedik. De minden gyermek ki …

Hozzászólás