Kezdőlap / Egészség és fitness / Fogyókúra / Fogyókúra diéta nélkül

Fogyókúra diéta nélkül

A táplálkozási szokások megváltoztatásának legfőbb célja hátat fordítani az energia-dús, zsírban gazdag, túlságosan is édes, alkoholos és az egyoldalú étrendnek, és áttérjünk az igényeinkhez igazított, valamennyi életfontosságú tápanyagot tartalmazó vegyes táplálkozásra. E cél eléréséhez hosszú út vezet. Az elhibázott étkezési szokásokat – miután az ember legmerevebb beidegződései közé tartoznak – nem egyszerű megváltoztatni, de távolról sem lehetetlen.
Elsőként önmagunk megismerése a cél. Tisztáznunk kell az indítékunkat, miért küzdünk, mi rejlik a túlsúly megszerzése mögött, milyenek a táplálkozási szokásaink, mennyi időt szentelnénk a látható eredmény elérésére, elég lesz-e az akaraterőnk? Aktív közreműködés nélkül ugyanis a fogyókúra sikere eleve kudarcra ítéltetett.

Mindebben segíthet egy táplálkozási napló, melyben tüntessük fel napi étkezéseinket, a mennyiség részletes lebontásával, nem feledve az italfogyasztást sem. Emellett párhuzamosan vezessük a mindenkori hangulatunkat, az étkezési motivációt, valamint az aznapi egyéb tevékenységeinket is vessük papírra. Az eredmény sok szempontból lehet hasznos: felismerhetjük belőle a gyenge pontjainkat, így könnyebben leszünk képesek változtatni rajta. Ez az önkontroll az alapja a magatartás változásunknak.
A legfontosabb célok lehetnek:
– a külső ingereknek, csábításoknak ellenállni.
– ésszerű fogyási cél kitűzése.
– komótosan, minden falatot jól megrágva enni.
– az unalom és a stressz hatékony leküzdése.
– aktív, rendszeres testmozgás.

Semmiképp se keseredjünk el, ha 5 kg súlycsökkenést csak 10 hét múlva diagnosztizálunk; a siker alappillére a hit, türelemmel előbb-utóbb elérjük a célt, hiszen a túl gyors diadal gyakran illúzió csupán. A győzelem tartósságának biztosítása érdekében a megváltozott lelki körülményeinket nem szabad visszafordítani. Mindenki vértezze fel saját magát a világ csábításai ellen, ezért senki ne menjen éhesen élelmiszerüzletbe vásárolni, a chipropogtatás helyett inkább gyümölcsöt egyen, és a legfontosabb talán, tudja a bűvös NEM szót kimondani az étkekre, illetve IGEN-t mondani a napi mozgásra.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amerikai diétázás

Az amerikai diétával megismeri a kalóriaszegény táplálkozást és a súlya is jelentősen csökken majd. Vitamindús, …

Leave a Reply