Fogápolás

A mindennapi szépségápoláshoz hozzátartozik a fogak karbantartása is. A fogápolás alapvető két szabálya a következő: legalább napi háromszor mossunk fogat, és ehhez megfelelő fogkefét használjunk! A fogkefét gyakran, legalább 3 havonta cserélni kell, mert egy idő után már nem fejti ki a kívánt hatást. Ha a sörték már mindenfelé állnak, csak egyenesen nem, akkor eljött az idő a likvidálására. A szétálló szálakkal nem tudjuk megfelelően tisztítani a fogakat, sőt, inkább ártunk vele a fogínyünknek, mert könnyen felsérthetjük vele. A fogkefék kínálatát végignézve láthatjuk, hogy még a sörték keménységét illetően is több fajta van: lehet kemény, közepesen kemény, vagy puha. Hogy melyiket választjuk, abban a fogorvosunk lehet a segítségünkre, miután felmérte fogínyünk és fogaink állapotát.
Előfordul, hogy a napi háromszori fogmosás nem elég, hiszen a kávé, kóla, vörösbor, dohányzás mind olyan festékanyagokat tartalmaznak, amik makacs foltokat okoznak, és nehéz őket eltávolítani. Ha tehetjük, minden étkezés után mossunk fogat! Ez alól kivétel, ha gyümölcsöt, vagy savanyúságot fogyasztottunk, mert a savas kémhatású ételek fellazítják a zománcot, és csökken az ellenálló képessége a fizikai hatásokkal szemben, így ilyen esetben a fogmosás többet árt, mint használ. Közepesen kemény fogkefét használjunk, és a fogkrém ne legyen túlságosan szemcsés, durván súroló hatású. A mosás terjedjen ki a fogak teljes területére, a teljes felszínre, valamint a fogközökre is úgy, hogy körkörös mozdulatokat végezzünk.
A fogközök tisztítását kiegészíthetjük fogselyem használatával. A selyem a fogak tövén lerakódott olyan lepedéket is el tudja távolítani, amit a fogkefe esetleg nem tüntetett el. Kellemetlen szájszagot okozhat a nyelv felületét borító lepedék is. Ma már kaphatók olyan fogkefék, amiknek a sörtékkel átellenes felén egy speciális nyelvtisztító rész van, amivel sikálhatjuk a nyelvünket is.
Ha ügyelünk a rendszeres és alapos fogápolásra, akkor elkerülhetjük a fogszuvasodást és a fogíny betegségeit is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után

A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …

Hozzászólás