Kezdőlap / Csontritkulás / A csontritkulás, mint népbetegség!

A csontritkulás, mint népbetegség!

Hazánkban, átlagosan az emberek 30-40%-ra jellemző a csontritkulás. Kortól, nemtől független népbetegségnek is mondhatjuk, mégis talán a nők körében gyakrabban alakul ki, leginkább a menopauza beállta után.
Csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csonttömeg mennyisége oly mértékben csökken, hogy kis fizikai behatásra is akár törés jöhet létre. A csonttömegünk 2/3-ad részét genetikai tényezők, viszont az 1/3-ad részét saját magunk határozzuk meg. Csontjaink súlyát befolyásolhatjuk megfelelő táplálkozással, napi mozgással, edzéssel és az egészséges életmóddal.
A kezdeti tünet – terheléskor fellépő, pihenésre szűnő hát- és derékfájdalom – annyira hétköznapi panasznak tűnik, hogy gyakran oda sem figyelünk rá, éppen ezért nem fordulunk orvoshoz sem. Mivel maga a csontritkulás, állandó panaszokat csak a későbbi időszakban okoz, így szinte észrevétlenül alakul ki,a már maradandó elváltozás. A jellegzetes, éles fájdalom felléphet egy éppen létrejövő csigolyatörés vagy beroppanás, vagy csak egészen kicsi, szemmel nem is látható csontgerendatörés következményeként. Az állandó terheléskor, erősödő hát- és derékfájdalom az izmok, szalagok feszüléséből jön létre. Gyakori panasz, hogy a betegek nem tudják a hátukat tartani.
A különböző csontok kérgi és szivacsos állományának mennyisége és aránya eltérő. A gerincet alkotó csigolyatestek és a hosszú csöves csontok végrészei főleg szivacsos állományt tartalmaznak. Mivel a csontvesztés a szivacsos állomány területén a leggyorsabb, az osteoporosis következtében a csigolyákon, csuklón és a csípőtájékon következik be leggyakrabban a csonttörés.
Leginkább veszélyeztetettek: Elsősorban idősebb, könnyebb csontozatú, fehér és ázsiai nők. Fokozott a rizikót jelent a családban halmozottan előforduló csontritkulás, posztmenopauzában lévő nők, menstruációs zavarokkal küzdők, dohányzók, alkoholt nagy mértékben fogyasztók, evési zavarokkal (anorexia, bulímia) küzdők, mozgásszegény életmódot élők, kalciumszegény táplálékot fogyasztók, bizonyos gyógyszereket (kortikoszteroidok, antikonvulzív szerek) szedők vagy akár örökletes betegség is lehet.
Gyógykezelése a kiváltó októl függ: hormonpótlás, D-vitamin, kálciumsók adagolása.
A csontritkulás folyamata nagymértékben lassítható megfelelő táplálkozással és rendszeres testmozgással, a dohányzás elhagyásával illetve az egészséges életmód betartásával.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzhető

1 pohár tej szerepe sokkal nagyobb mint azt sokan gondolnánk. A népbetegségnek számító csontritkulás legjobb …

Leave a Reply