Kezdőlap / Csontritkulás / A csontritkulás megelőzése

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra.
A rendszeres testmozgás a legfontosabb dolog. Bármilyen korban végezhető a korunknak megfelelő mozgás. A legjobb, ha már fiatalkorban elkezdjük.
Legjobb eredményeket az erősítő és teherviselő gyakorlatok kombinálásával lehet elérni. Az erősítő például az úszás, biciklizés, a teherviselő például gyaloglás, futás, lépcsőzés. Az erősítő gyakorlatok fejlesztik az izmokat, nagyon jók a legtöbb szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére. Azonban nem olyan hatékonyak a csontritkulás megelőzésére, mint a teherviselő gyakorlatok.
A kalciumigény az élet során változik, legnagyobb a kalciumigény fiatal korban, amikor a legnagyobb növekedés észlelhető. Nő a kalciumigény terhesség, szoptatás és menopauza után.
De vajon mennyi D-vitamint és kalciumot érdemes szedni?
Nyáron D-vitamint termelődik napfény hatására, sajnos ez télen nincs így. Halban, tojássárgájában található D-vitamin, a kalcium a legtöbb élelmiszerben megtalálható, de főleg brokkoliban, mandulában, zabpehelyben, szójában van. A megfelelő szint fenntartásához szedhetünk vitamintablettákat is.
Kalcium és D-vitamin igény:
A menopauzán átesett nők, akik hormonpótlásban részesülnek: 1200 mg kalcium, 400 NE (nemzetközi egység) magnézium.
A menopauzán átesett, de hormonpótlásban nem részesülők, hosszú távon szteroidokat szedő, illetve a 65. év feletti férfiak: 1500 kalcium, 800 NE D-vitamin.
A kalcium és a D-vitamin akkor a leghatékonyabb, ha egyszerre szedjük őket és étkezés közben alkalmazzuk használatukat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzhető

1 pohár tej szerepe sokkal nagyobb mint azt sokan gondolnánk. A népbetegségnek számító csontritkulás legjobb …

Hozzászólás