Kezdőlap / Csontritkulás / A csontritkulás megelőzhető

A csontritkulás megelőzhető

1 pohár tej szerepe sokkal nagyobb mint azt sokan gondolnánk.
A népbetegségnek számító csontritkulás legjobb ellenszere a tej, ami finom és olcsó.

A csontritkulás egyébként 900 ezer embert érint, és közülük 300 ezren vannak olyanok, akiknél nagy valószínűséggel bekövetkezik a csonttörés. Két évvel ezelőtt 140 ezer csontritkulásos beteg kezelésére volt lehetőség, most 82 ezret támogat a társadalombiztosítás – hívta fel a figyelmet Horváth Csaba

Annak ellenére, hogy a “néma kórnak” is nevezett népbetegség alapvető “gyógyszere” a tej, mindenki számára elérhető és megfizethető, mi magyarok csak napi 1,8 decilitert fogyasztunk belőle a táplálkozástudományi szakemberek által javasolt 5-6 decliterrel szemben.
A tej és tejtermékek azért is tekinthetők ideális kalciumforrásnak, mert a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását, ezáltal pedig csonttömegünk megtartását – hangsúlyozzák orvosok és dietetikusok egyaránt.

„Az oszteoporózis magyarországi érintettjeinek száma becslések szerint eléri a 900 ezer főt; ebben a számban benne foglaltaknak a másodlagos csontritkulásban szenvedők is, ugyanis az osteoporosis számos egyéb kórkép – mozgásszervi, endokrinológiai, autóimmun és daganatos betegségek – velejárója. Említést kell tenni arról is, hogy bizonyos gyógyszerek, pl. szteroidok, véralvadásgátlók szedése ugyancsak osteoporosis kialakulását eredményezheti.” – mondta Zalatnai Klári az Osteoporosis Betegek Magyarországi Egyesületének elnöke.
Megelőzés
Csontszöveteink ritkulása, melynek mértékét nagyban befolyásolja csontjaink korábbi tömege, elsősorban a kalcium szervezetünkből való kiürülése miatt következik be, megakadályozásához tehát ezt, a 40-45 éves kortól fokozottan jelentkező folyamatot kell lassítanunk illetve megelőznünk. Ugyanakkor gyerek- és kamaszkorban, van arányaiban szükség a legtöbb kalciumra (800-1000 mg/nap), hiszen a csontok végleges mérete és tömege ekkor alakul ki. A terhesség és szoptatás idején is fokozott bevitel (1300 mg/nap) tanácsos, hogy a magzati csontfejlődés megfelelő legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csontritkulás megelőzése

Az egészséges csontozathoz mindössze három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, D-vitaminra és kalciumra. A rendszeres …

Leave a Reply