Kezdőlap / Függőségek / Függőnek született!

Függőnek született!

Gyerekkorában még csak a körmét rágja, úgy gondolják biztosan egy rossz szokás vagy idegi eredetű. Később mikor el kezd lógni a haverokkal, egyre sűrűbben „kell” sörözni, hiszen az adja a hangulatot. Persze, ha nagyobb a buli akkor a pia is töményebb. Egy átpiált éjszaka után iszonyat a reggel. Jön a rendszeres Aspirin adag és a jó öreg feketét sem lehet kihagyni. A kávé meg cigi nélkül ihatatlan! Ha mind ez nem segít az ébredésben, talán valamelyik zsebben lapul még egy „zsák utcácska” ami könnyebben átsegít ezen a nehéz reggelen. A stresszes,
fárasztó nap után pedig olyan jól esik kikapcsolni, lazítani, ehhez ki ne tolna el egy spanglit?!
Nos, valahogy így sorakoznak fel a rossz szokásaink. Ki-ki megtalálhatta a maga kis nyomorát a felsorolásból. Biztosan akad olyan is, aki mindre ráismer. A függőségek kereszt hatását már régóta felismerték a tudósok, miszerint aki hajlamos pl:. az alkoholizmusra az nagy eséllyel indulhat a drogosok mezőnyében is. Nos ennek a keresztfüggőségnek kutatták ki egy érdekes válfaját. Richard A. Grucza és csapata a Washingtoni Egyetemen tartott kutatások szerint a keresztfüggőség kialakulhat étellel is, ugyanis az agynak ugyan azt a jutalom központját éri el, mint a drogok vagy az alkohol. A professzor vizsgálatai arra is kiterjedtek, hogy sok család esetében függők leszármazottai gyakran lesznek túlsúlyosak, hiszen genetikailag pumpál bennük a valamit „habzsolás” vágya, csak ők már egy másik generáció, másmilyen szocializáció következtében nem nyúlnak alkoholhoz, drogokhoz vagy cigarettához. Viszont imádnak enni. Ugyan az a kis ördög pumpál az agyukba. Szinte bármit csinálnak, bármihez nyúlnak mindig ott van az agyuknak egy elzárt kis szegletében.
A függőség egy aljas, sunyi kis mocsok. Aki beszivárog a mindennapokba és a szokásokból növi ki magát az életünk urává. Többet foglalkozol vele mint a munkáddal, többet gondolsz rá mint a kedvesedre és jobban behálóz mint a szeretőd.
Megszabadulni tőle lehetetlen. Egy társadalomba beilleszkedni vágyó, példamutató függőnek persze vannak „clear” időszakai, de a teljes leállás folyamatos önkontrollja szinte lehetetlen. A cél, a tökéletes egyensúly fenntartása, a látszat fönntartása.És az, hogy egy született függő egy életet le kell tudjon élni kisördögével úgy, hogy az ne irányítsa gazda testét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Hozzászólás