Kezdőlap / Függőségek / Cukorfüggőség – egy el nem ismert betegség okai

Cukorfüggőség – egy el nem ismert betegség okai

A finomított cukor nem több tápérték nélküli könnyen felszívódó élelmiszernél. Agyunk egészséges működéséhez és a jó közérzethez napi 120 g cukor szükséges. Túlzott fogyasztása azonban nemcsak elhízáshoz, de függőséghez is vezethet.
A cukor növeli a szervezet szerotonin szintjét, akárcsak a depresszió elleni gyógyszerek. Emellett fokozza a dopamin- és az endorfintermelést, ezáltal energikusabbak és jobb kedélyűek leszünk, rövid időre oldódnak a szorongásaink is. Ha nem jutunk édességhez, romlik a hangulatunk és a teljesítőképességünk. A cukormentes étkezés elvonási tünetekkel, izzadással, remegéssel, szédüléssel jár. A cukorfüggőséget ma még hivatalosan nem ismerik el, pedig mint látható, a nikotin- és alkoholfüggőséggel azonos hatásokat mutat.
Azt azonban, hogy az ember mikortól számít függőnek, nehéz megállapítani. Kialakulásának oka az alacsony szerotoninszintben és a szervezet vitaminhiányos állapotában keresendő. Ezeket egyrészt az érzelmi kiegyensúlyozatlanság és a magány, másrészt a nem megfelelő étkezés és a fogyókúrák idézik elő. Utóbbi problémát étrend kiegészítők (C-vitamin, magnézium és kalcium) szedésével orvosolhatjuk. Fontos, hogy sok vizet, fogyasszunk, ami nem csak a szükséges ásványi anyagok egy részét tartalmazza, de elnyomja a cukoréhséget is.
Reggelire együnk fehérjét és szénhidrátot is gyógyteát vagy gyümölcsteával, így egész napra tartani tudjuk a vércukorszintet. Naponta 4-5-ször együnk kis adagokat, főként szénhidrátban gazdag ételeket: gyümölcsöt, zöldségeket, gabonaféléket. Ezek lassabb felszívódásuk miatt hasznosak.
Mint minden más függőség esetében, itt is a felismerés az elsődleges. Bármilyen testi vagy lelki probléma áll a háttérben, ne szégyelljünk segítséget kérni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az internet rabjai

„Már nem tudok az internet nélkül élni.” – ez a mondat manapság bárki szájából elhangozhat. …

Hozzászólás