Kezdőlap / Függőségek / Az internet rabjai

Az internet rabjai

„Már nem tudok az internet nélkül élni.” – ez a mondat manapság bárki szájából elhangozhat. De míg a többség számára a net munkaeszköz és az hivatalos ügyek és vásárlások elintézésének könnyebbik módja, addig vannak, akik egyenesen a világhálón élik életüket.
Bár az internetfüggőség nem tartozik a klasszikus szenvedélybetegségek közé, és társadalmilag is elfogadott a státusza, a függőség jelei mégis hasonlóak: a beteg élete szinte kizárólag szenvedélye körül forog, képtelen kontrollálni, hogy mennyi időt tölt a számítógép előtt. Több fokozatot különböztethetünk meg. Az első, amikor hazaérve az ember első dolga, hogy bekapcsolja a számítógépét, illetve munkaidő közben és/vagy annak leteltével is netezik. A második stádiumban megjelennek az elvonási tünetek: a felhasználó nyugtalan és feszült lesz, ha nem tud internetezni, úgy érzi, lemarad valamiről. Súlyosabb esetekben depressziós tünetekkel reagál a megvonásra, illetőleg minden idejét és pénzét az internetezés magasabb fokú élvezetére áldozza, elhanyagolva a családot, barátokat és önmagát.
Az internetfüggés könnyen és gyorsan szedi áldozatait. Rohanó világunkban ez a kapcsolattartás legegyszerűbb módja, és a nagy földrajzi távolságok is áthidalhatóak a segítségével. Túlzott használatának oka többek között az unalom és a magány elűzése. A függő személy szó szerint játszva csapdába eshet: szenvedélye hatására személyes kapcsolatai megromlanak, egyre magányosabb lesz, és minél magányosabb lesz, annál többet internetezik.
Nem csak a mentális és lelki életre van kihatással a világhálón való lógás. A fizikai tünetek között előbb-utóbb megjelennek a mozgásszegény életmód következményei és az alvászavarok is. Kapcsoljuk ki a számítógépet, míg nem késő, és sétáljunk egyet a friss levegőn!

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

Leave a Reply