Kezdőlap / Függőségek / A szexfüggők élete

A szexfüggők élete

Egyre több hollywood-i sztárok vállalja fel szexfüggőségét, ha nem is büszkén. A bulvárhírek ellenére mégsem vagyunk tisztában azzal, hogy mit takar ez a fogalom.
A szexfüggőséget nem szabad összekevernünk azzal, ha valaki nagy nőcsábász hírében áll. A szexfüggőség lényege ugyanis az, hogy a szexuális jellegű tevékenységeket a függő személy képtelen abbahagyni vagy korlátozni, élete a szexuális élmények keresése körül forog, tudata beszűkül, tönkreteszi mind emberi, mind párkapcsolatait, vagy egyéb negatív kihatással jár. Ide sorolható a pornográfia túlzott fogyasztása, a prostituáltak és szexpartnerek állandó keresése és a túlzott mértékű önkielégítés. Az illető számára a szex nem egy kellemes élmény, inkább kényszeres cselekvés. Ez a fajta szenvedélybetegség nem az állandó nemi vágyról szól, sokkal inkább az unalom, a magány és egyéb lelki sérülések elnyomásának szándéka váltja ki. Ezek korábbi traumák és a lelki kiüresedettség érzése miatt a szexfüggőség általában más addikciókkal társul.
Mivel a beteg szégyenérzetet érez saját állapotával kapcsolatban, és mert a szexuális problémák említése még mindig tabunak számít a társadalomban, ezért a betegek nagyon nehezen fordulnak orvoshoz ez irányú problémájukkal. Gyógyítása, az ételfüggőséghez hasonlóan nem a teljes szex megvonással történik. A kezelés célja elsősorban az kell, hogy legyen, hogy a beteg képes legyen stabil monogám párkapcsolatban élni. Ehhez egyéni és csoportterápiákat alkalmaznak, pszichológus bevonásával, olykor gyógyszeres kezelés is javallott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a …

2 hozzászólás

  1. Ez a fajta függőség sok férfinél tabu. Nem beszélnek róla . Orvoshoz csak páran mennek el. Miért???? Ez oda vezet,hogy egy kapcsolat végleges össze omlásához vezet. Nem lenne inkább tudatosítani a függőséget magukban?? És segítséget kérni??. Ez az én véleményem. Talán vannak akik osztják is.

  2. Pasizás terén sosem tartoztam a nagymenő csajok közé, de mihelyst először belekóstoltam a szex rejtelmeibe, azonnal a rabja lettem. Azt hittem ez teljesen normális, de barátnőim szerint amit csináltam, az már a betegség kategóriába volt sorolható. Éjszakák, bulik és pasik jöttek-mentek, és persze minden esetben ágyban kötöttünk ki. A védekezésre mindig figyeltem és nem is pl. a túlzott alkohol miatt csináltam ezt, egyszerűen csak azért, mert igényelte a testem. Egyszer azonban megtörtént a baj…annyira hevesen estünk egymásnak, hogy mindenféle védekezésről megfeledkeztünk (én pont akkor pihentettem a gyógyszert). Tanácstalan voltam és kétségbeesett, már kb. egy fél napja ismertem a fiút, nem éppen őt szántam gyermekeim apjának, és persze még én sem voltam erre kész. Viszont fogalmam sem volt arról, most mi a teendő, mert ilyen még soha nem fordult elő velem, így nem is volt semmilyen infóm ezzel kapcsolatban. Felhívtam egy barátnőmet, mert rémlett, hogy ő már túlesett valami hasonlón, és mesélt a dologról. Ezt az oldalt ajánlotta, hogy innen mindent megtudok a sürgősségi fogamzásgátlóról:
    http://www.facebook.com/neesspanikba
    Szégyelltem ám magam rendesen, amiért azt hittem már „nagylány” vagyok a szexualitás terén, holott nagyon sok mindennel nem is vagyok tisztában, ami fontos lenne. Szóval gondoltam veletek is megosztom a történetem, egyrészt mert én is sokat tanultam a dologból és nem árt ha ez a kampány terjed mindenhol.

Leave a Reply