Kezdőlap / Függőségek / A kismamák netfüggősége

A kismamák netfüggősége

Az már nem számít újdonságnak, hogy az internet függőséget okoz. Azonban míg eddig ez a probléma szinte kizárólag a kamaszokat, és főleg a fiúkat érintette, mára a kisgyermekes anyukák is megfertőződtek.
A fiatal mamák számára a legnagyobb probléma mindig is az volt, hogy azalatt a pár hónap alatt, míg otthon vannak gyermekükkel, beszűkül az életterük, elszigetelődnek a tágabb családtól és a barátoktól, kollégáktól, elvesztik korábbi életüket, és világuk csakis a babára és a háztartásra korlátozódik. Dolguk akadna elég, de nem az unalom okozza a hiányérzetüket. Az internet segítségével betölthetik az érzelmi életükben keletkezett űrt, és otthonról is könnyedén tudják tartani a kapcsolatot a számukra fontos emberekkel – több órán át, vagy akár egész nap. A baj ott kezdődik, ha emiatt elhanyagolják az anya- és feleségszerepet.
A felismerés utáni első lépés az lehet, hogy az anyuka naplót vezet arról, mikor és hány órán keresztül internetezik, milyen motivációból ült a számítógép elé, és ehhez megpróbálja hozzákapcsolni, hogy milyen hasznosabb tevékenységet tudott volna ez idő alatt elvégezni. Írja fel magának, mi mindent tehetne még azért, hogy jobban érezze magát: egy jó könyv, egy kiadós séta vagy egy pihentető alvás jó hatással lehet érzelmeire és általános közérzetére. Amikor csak lehetősége adódik, igyekezzen személyes kontaktusba lépni barátaival, szervezzenek kisebb időtartamú programokat. Ha mindennek ellenére megmarad a kóros függés, érdemes szakember segítségét kérni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az internet rabjai

„Már nem tudok az internet nélkül élni.” – ez a mondat manapság bárki szájából elhangozhat. …

Leave a Reply