Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Ismerkedés a gyümölcsökkel

Ismerkedés a gyümölcsökkel

A hazai csecsemőtáplálási gyakorlat szerint a babák többsége néhány hetes kortól már kap gyümölcslevet, illetve gyümölcspépet. Ha az anya kifogástalanul táplálkozik, a szopós csecsemőnek erre nincs szüksége. Négy- hat hónapos korban azonban megismertetjük a babát a gyümölcsök és zöldségek présnedvével, ezt követően gyümölcspéppel is. Erre az időre már kialakul a táplálék lenyelésének az izomkontrollja. Először alma, sárgarépa, őszibarack levét adjuk egy – egy kávéskanállal, majd paradicsomot, banánt, narancsot. Gyümölcslé készítésére főleg a jól kezelhető, mosható, hámozható héjas gyümölcsök alkalmasak.
A meghámozandó gyümölcsöket is alaposan mossuk meg!
Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt adjunk, várjunk néhány napig, hogy nem jelentkeznek-e nem kívánatos reakciók; csak később kombináljuk a már megszokott ételeket egymással. Fokozatosan
emeljük az adagot naponta kétszer 40-50 grammra. Ha a baba szívesen fogyasztja a gyümölcsöt, akkor se essünk túlzásba, napi két-három banán például sok lehet neki, a bennük lévő rostmennyiség értékes ásványi anyagok (vas, cink, réz stb.) felszívódását csökkentheti.
Ügyeljünk, hogy pürésítésnél ne maradjon nagyobb darab, héj vagy mag a pépben. Aprómagvas gyümölcsöket (szőlő, málna, földieper) ne adjunk. Elsősorban idénygyümölcsöt használjunk, s csak ezek hiányában tároltakat.
A gyümölcshöz ne keverjünk kekszet vagy babapiskótát, és ne cukrozzuk. Ne szoktassuk a babát az édes ízekhez.
Az üzletekben is kapható tökéletes minőségű bébiétel, mely már 2 hónapos kortól adható a babának. ezek fokozottan ellenőrzött termékek és nagyon ízletesek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás