Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Pótlás és elválasztás

Pótlás és elválasztás

Először mindig szoptassunk, s csak azután adjunk pótlást
Ha úgy érezzük, hogy kevés a tejünk, csak orvossal vagy védőnővel megbeszélve, megfelelő próbaszopás után döntsünk a tápszeres pótlásról. Ha még van tejünk, szoptatással kezdjük, s csak azután adjunk pótlást, ha a baba nem szopott eleget. Ameddig szoptatni tudjuk a csecsemőt, a pótlást kanállal vagy pohárból adjuk neki, s ne cumisüvegből, mert – miután a cumiból könnyebben jön a„tej” -, még ha a cumin lévő nyílás nem túl nagy is, fennáll a veszélye, hogy a baba pár napon belül leszokik a szopásról (Ha a csecsemő már nem szopik, bátran etethetjük cumisüvegből.)
Ha mesterséges táplálásra kényszerülünk, akkor is biztosítsuk a babának a szoptatáshoz hasonló meleg, intim közelséget, amire a gyermeknek érzelmi fejlődéséhez feltétlenül szüksége van.
Melyik tápszert válasszuk?
A forgalomban lévő csecsemőtápszerek kitűnő minőségűek. Kérjük ki a gyermekorvos, a védőnő vagy a dietetikus tanácsát, hogy melyiket válasszuk. 4-6 hónapos korig ún. csecsemőtápszer, ezt követően a baba egyéves koráig az ún, leválasztási tápszer a megfelelő.
Elválasztás
A baba jelzi, mikor van egyéb táplálékra is szüksége.
Négy- hat hónapos korban, ha észrevesszük, hogy a babát a szopás már nem elégíti ki, esetleg gyarapodásának üteme is csökken, egyéb táplálékokkal ismertetjük meg, és a kizárólagos szoptatásról fokozatosan áttérünk a csecsemő korának megfelelő vegyes táplálásra.
Ne kezdjük a leválasztást nyári kánikulában, vagy ha a csecsemő éppen beteg.
Az új ételek bevezetése fontos, izgalmas esemény mind a baba, mind a mama számára. Legjobb olyankor kezdeni, amikor mindketten nyugodtak. Feszült légkörben – mint minden egyéb – ez is nehezen sikerül.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A babaruhák mosása

Miután valószínűleg rengeteg időt (és egy kisebb vagyont) fordítottál a kisbabád ruhatárának beszerzésére, érdemes nagyon …

Leave a Reply