Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatej és a tehéntej kapcsolata

Az anyatej és a tehéntej kapcsolata

A zsírtartalom tekintetében az anyatej és a tehéntej között nincs lényeges különbség, zsírsavösszetételük azonban eltérő. A tehéntejben nincs elég telítetlen zsírsav, ami pedig a csecsemőnek elengedhetetlenül fontos. A linolsav-tartalom például kb. hatodrésze csak az anyatejének. A fehérjearány csökkentése érdekében szükséges hígítás sajnos a tehéntej zsírtartalmát is csökkenti (ráadásul a forgalomban lévő tejek eleve csökkentett zsírtartalmúak. A csecsemőtápszerek 100 kcal-ra eső zsírtartalma minimum 3,3 gramm, maximum 6 gramm lehet, s nem tartalmazhat 300 mg/100 kcal linolsavnál kevesebbet. Ez felel meg a csecsemő szükségletének, és a csecsemőtápszerek összetétele ehhez igazodik. A csecsemőtápszerek a gyermekgyógyászok és a táplálkozástudományi szakemberek kutatásaira támaszkodó nemzetközi szervezetek szigorú minőségi előírásainak kell megfelelniük, mind az energia-, a fehérje-, a zsír-, a szénhidrát-, az ásványi¬anyag- és a vitamintartalom tekintetében. A tehéntej vagy a tejhígítás tápanyagtartalma nem felel meg ezeknek az előírásoknak.
A tápszerek összetétele és biológiai értéke csaknem azonos az anyatejével. A tápszerrel táplált csecsemő megfelelő mennyiségben és arányban kap meg minden szükséges tápanyagot. Védőanyagokat azonban nem tartalmaznak, ezért természetesen a legjobb tápszerek sem közelítik meg az anyatej értékét. De ha tehéntej-hígítással hasonlítjuk össze, annál lényegesen jobbak.
Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőknek anyatej hiányában ne tejhígítást, hanem csecsemőtápszert, 4-6 hónapnál idősebb csecsemőknek egyéves korukig ún. leválasztási tápszert adjunk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás