Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A gyermekét egyedül nevelő anya

A gyermekét egyedül nevelő anya

Már nem számítanak ritkaságnak a mai társadalomban azok az édesanyák, akik gyermekeiket egyedül, az apa támogatása vagy jelenléte nélkül nevelik. Vannak, akik teljesen tudatosan választották ezt az életutat; mások számára nem kívántan vagy váratlanul adódott az egyedüllét. Helyzettől függően az egyedülálló nőknek az anyává válás mellett még a társtól való búcsúval, valamint pénzügyi és szervezési gondokkal is meg kell birkózniuk. Nagy kihívást jelenthet úgy alakítani az életet, hogy az anya és gyermeke kapcsolata és az ebből fakadó öröm minden nehézség ellenére a középpontban maradjon. A függetlenségüket nagyra értékelő, magukat jól érző édesanyáknak is segítségre van szükségük a terhesség alatt és az első hetekben, hónapokban a szülés után.
Gyakorlati tanácsok gyermeküket egyedül nevelő édesanyáknak:
• Amint világossá válik, hogy egyedül fogja nevelni gyermekét, keressen segítséget. Ezt már a terhesség elején sem túl korai megtenni. Keresgéljen először rokonai és barátnői között. Vannak családok és baráti körök, ahol az egyedüllét nem téma. A hozzátartozók örülnek a születendő vagy már megérkezett kisbabának, és teljesen magától értetődően ajánlják fel a szükséges segítséget, hogy az édesanya nyugodtan a kisbabának szentelhesse magát. Másoknál hiányzik a megértés az ilyen helyzetben – akármilyen módon is jött létre. Ebben az esetben valahol máshol kell támogatást keresnie.
• Előfordulnak néha kifejezetten egyedülálló édesanyáknak szervezett szülésfelkészítő tanfolyamok, ahol szeretettel fogadják a kísérő személyt is – legyen az anyuka, testvér vagy barátnő. Előfordul, hogy a résztvevők közt önszerveződő csoportok alakulnak ki. Az egyedülállók néha – a tanfolyamvezető érzékétől függően – a pároknak tartott tanfolyamokon is jól érzik magukat, jól boldogulnak és a csoportban megerősítésr és egy kis támaszt kapnak. Látogasson el egy szoptatásra felkészítő tanfolyamra is.
• Készüljön fel jól az új életre a kisbabával! Már a terhesség idején szervezze meg optimálisan a háztartást, hogy később a kisbabával ez már könnyebbséget jelentsen. A szülési szabadságot kezdje meg a szülés előtt, és pihenjen sokat a nagy kihívásra készülve.
• A szoptatás előnnyel jár az egyedülálló édesanya és a kisbaba számára. Különösen értékelni fogja a kisbaba egészségi állapotára való jótékony hatását és a gyakorlati könnyebbségeket.
• A védőnő látogatásai a szülés után nagy segítséget jelenthetnek az egyedülálló édesanyák számára – a szoptatás szempontjából is. Már maga az a tény, hogy egyedül neveli gyermekét, ok arra, hogy a védőnő többször rákérdezzen nincs-e szüksége segítségre.
• Az egyedülálló anyukák könnyen megtalálják helyüket a baba-mama csoportokban. Minden anyuka ugyanazzal a témával foglalkozik: gyermekéhez fűződő kapcsolata fejlődésével. Tanulnak egymástól és kölcsönösen támogatják egymást. Ezek a kapcsolatok a terhesség utáni gimnasztikán, a babamasszázs tanfolyamokon, az füstmentes találkozóhelyeken, például teázókban, bioéttermekben és szoptatóscsoportokban is kialakulhatnak.
• Egyedülállóknál gyakrabban fordulnak elő pénzügyi nehézségek a szülés után mint pároknál. Próbálja meg szülési szabadságát illetve a gyest mindezek ellenére lehetőleg hosszúra nyújtani. Ezzel nagyban hozzájárul a szoptatás sikeréhez is. Érdeklődjön a helyi szervezeteknél és nézzen utána a szociális támogatásoknak, melyek lehetővé tennék, hogy otthon maradhasson gyermekével. Ez az időszak, amikor azon fáradozik, hogy intenzív kapcsolatot alakítson ki gyermekével, később meghozza gyümölcsét.
Utólag visszatekintve túl rövidnek tűnik majd ez a kisbabás időszak. Próbálja meg ezt a visszahozhatatlan időszakot tudatosan jól kihasználni – akkor is, ha sok minden másképp alakul, mint szeretné. Az anya-gyerek kapcsolat élete végéig elkíséri, a mostani nehézségeknek ellenben nem kell örökre fennmaradniuk, és nem szabad beárnyékolniuk az anyaság és az új szerep örömét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pelenka – eldobod vagy kimosod?

Az eldobható pelenkák korszakában egyre többen térnek át a mosható pelenkák használatára. Nyugat-Európában néhol az …

Leave a Reply