Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szoptatás és munkavállalás

Szoptatás és munkavállalás

A gyermek születése sok kérdést felvet a szülők munkavállalásával kapcsolatban. A szülővé válásnak gyakran következménye az alábbi helyzet: megemelkedik a család anyagi szükséglete, egyidejűleg azonban kevesebb pénz áll rendelkezésre, mert időnk egy részére, amit eddig szakmai tevékenységgel töltöttünk, most a kisbabának, majd a felnövő gyermeknek lesz szüksége. Miután szülőkké váltunk, hosszú ideig nincs ugyanannyi erőnk a szakmai karrier építésére, mintha nem lenne gyerekünk. Ez egyformán vonatkozik (többnyire különböző fokozatban) a nőkre és férfiakra – ha mindketten komolyan veszik a gyerekük iránti felelősséget.
Otthon maradni a babával, vagy újra dolgozni?
Sokféle megoldása lehet a munkavállalás kérdésének, míg a gyerek kicsi. Számtalan édesanyának az a tapasztalata, hogy az anya állandó jelenléte az első három évben a felcseperedő gyermek önbizalmát és önállóságát különösen erősíti. Sok édesanya amellett dönt, hogy csecsemő és kisgyerek korban otthon marad és teljes idejét a gyermeknek szenteli. Ha Ön is így döntött, ne hagyja, hogy a szakmai karrierrel kapcsolatos kimondott vagy kimondatlan elvárások elbizonytalanítsák. Maradjon a döntése mellett, és örüljön gyermekeinek. Gondoljon arra, hogy a ma hozott döntés nem végleges. A kisgyerekkor nem tart örökké, és közben rengeteg új ismeretet és tapasztalatot szerez. Később új lehetőségek várnak Önre.
Ha szakmai tevékenysége folytatásáról gondolkozik, készítsen mérleget: mennyibe kerül a kisbaba felügyelete, milyen egyéb költségek (közlekedés, öltözködés és hasonlók) merülnek fel a munkavégzéssel kapcsolatban és mennyi marad Önnek ténylegesen a fizetéséből, ha ezeket a kiadásokat levonja? Megéri-e ahhoz az energiaráfordíráshoz képest, ami szakmai tevékenysége miatt várható vagy inkább úgy dönt, kevesebb pénzből, szerényebben, de a gyermeke közelében és lazábban él?
Ha inkább a szakmában való részvételről van szó, nem pedig pénzről, kérem, gondolja át alaposan, hogy ez-e az egyetlen út-e vagy vannak még más megoldások is, melyek lehetővé teszik a szakmai szünetet. Nem minden család tud megélni csupán az egyik szülő keresetéből. Manapság sokféle munkát végezhetnek otthon is az édesanyák. A PC-n végezhető tevékenységek egészen új perspektívákat nyitottak az utolsó években. Talán Önnek is van lehetősége arra, hogy csak időnként menjen be munkahelyére és a munka nagy részét otthon végezze el.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Babával vásárolni menni

Boltban, étteremben, tömegközlekedési járműveken sokszor tapasztalható rohangászó, kiabáló, hisztiző, látszólag túlpörgött kisgyerekeket. Mi az oka …

Leave a Reply