Sebes mellbimbó

Előfordulhat, hogy a szoptatás ideje alatt kisebesedik a mellbimbója. Ilyenkor minden érintés fáj, különösen, ha a kisbaba szopni kezd. Ilyenkor várható, hogy félelemmel párosul a szoptatás. Nagyon fontos minél hamarabb enyhülést keresni!
A mellbimbók többnyire az első hetekben szoktak kisebesedni. Ha a mellbimbók az első napokban kicsit érzékenyek, az teljesen normális – a fájdalom és a sokáig tartó kisebesedés viszont már nem az. Már az első jel észrevételekor keresse az okokat. A mellbimbó kisebesedésének igen sokféle oka lehet. A leggyakoribb a helytelen mellre tétel – és szerencsére ez javítható a legkönnyebben.
Néha-néha okozhatja a túl rövid nyelvfék, a lapos vagy befelé forduló mellbimbó, a helytelen leválasztás a szoptatás végén, helytelen fejés, bimbóvédő használata, nedves melltartóbetét viselése hosszabb időn át, rosszul szellőző öltözet, krémek és olajok vagy különféle bőrbetegségek, különösen a szájpenész és (ritkán) az allergia. Tapasztalt szakember segíthet az okok kiderítésében és hatásos enyhítő intézkedéseket javasol.
A következő általános tennivalókat már az első jel észlelésekor azonnal megteheti, így elősegíti a későbbi kezelést.
Tennivalók sebes mellbimbó esetén
• Szoptasson tovább!
• Tegye gondosan és helyesen mellre a kisbabát! Ha lehetséges, ellenőriztesse szoptatási testhelyzetét egy szoptatási szaktanács-adóval. Szoptasson inkább rövidebb ideig és gyakran, mint hosszan és hosszú szüneteket tartva.
• Kedvező lehet, ha a tejleadó reflex kiváltására a szoptatás előtt finoman megmasszírozza és simogatja a mellét.
• Váltogassa a szoptatási testhelyzeteket, ezzel is kíméli a mellbimbót: szoptasson bölcsőtartásban, hónalj alatti tartásban, fekve és vállon át.
• Szoptatás után hagyja az anyatejet rászáradni a mellbimbójára.
• Melle sokat legyen levegőn, kicsit napoztassa is és hordjon jól szellőző ruhadarabokat. Mellbimbója lehetőleg legyen mindig száraz. Ha csak teheti, viseljen szellős pólót. Szoptatós-betétet csak végszükség esetén használjon, és akkor is cserélje gyakran.
• A mellbimbón kerülje a szappan, a fertőtlenítő oldatok és krémek használatát.
• Kivétel: egy nagyon pici tisztított lanolinos krémet szétdörzsölhet az ujjai között és szoptatás után rákenheti mellbimbójára. Selymesebbé teszi a bőrét és segít a gyógyulásban is, és nem kell lemosni a következő szoptatás előtt.
• A mellbimbók gyengéd, körkörös masszírozása fokozza a vérellátást.
• Ha nagyon erős fájdalmai vannak, végszükség esetén megteheti, hogy 24 órán át kézzel vagy puha betétes mellszívóval feji le a tejet. Aztán lassan ismét egyre többet szoptathat.
• Bimbóvédő használatát egyáltalán nem javasoljuk, mert gyakran csak még rosszabbá teszi a már fennálló problémát, arról nem is beszélve, hogy bimbóvédő használatakor a tej mennyisége erősen csökkenhet, mert ilyenkor túl kevés inger éri a mellet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit válaszoljunk, ha folyton kérdez a gyerek?

Ahogy közeledik a harmadik születésnapja felé, a kisgyerek egyre többet kérdez. Kétségtelenül fárasztó az állandó …

Leave a Reply