Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Gombás fertőzés (szájpenész)

Gombás fertőzés (szájpenész)

A hosszan tartó vagy hirtelen fellépő kisebesedés oka gyakran lehet gombás fertőzés. Ebben az esetben a fenti intézkedések önmagukban nem elegendőek a probléma kezeléséhez. A gombás fertőzést gyakran nem, vagy csak későn fedezik fel. Kezdeti stádiumban a mellbimbók kissé fénylenek, később rózsaszínűvé válnak és csillognak vagy kipirosodnak. Könnyen berepedezhetnek vagy pikkelyesek lehetnek, viszketnek és néha fehér lepedék látható rajtuk. Tipikus a szoptatás közben vagy utána jelentkező fájdalom, mely a szoptatás folyamán egyre erősödik. A hüvely egyidejű gombás fertőzése lehetséges, de nem szükségszerű. Az is lehet, hogy az anya mellén és hüvelyében nem észlelhetők jelek!
A kisbaba szájüregében és nyelvén lehetnek fehér foltok és a gombás fertőzés a pelenkatájékon is jelentkezhet. Előfordulhat, hogy elutasítja édesanyja mellét vagy nagyon nyugtalanul szopik – ezeket ugyancsak figyelmeztető jelnek tekinthetjük. Ha a kisbabának csak a pelenkatájon van gombás fertőzése, figyelje rendszeresen a száját és már az első jelre cselekedjen.
A legfontosabb teendők szájpenész esetén:
• Szoptasson tovább, de gyakrabban és rövidebb ideig. Ügyeljen a helyes mellre tételre és váltogassa a szoptatási testhelyzeteket.
• Az édesanyát és a kisbabát egyszerre kell kezelni.
• Az alapos higiénia elengedhetetlen.
• A levegő és a napsütés elősegíti a gyógyulási folyamatot.
• A fegyelem, a türelem és a kitartás döntő szerepet játszik a
kezelés sikerében.
Ha kisbabájának szájpenésze van, egyidejűleg az Ön mellbimbóját is kezelni kell, különben kölcsönösen visszafertőzik egymást (ping¬pong effektus). Szoptatás után mossa ki a kisbaba száját tiszta vízzel, mivel az anyatej optimális táptalaj a gombák számára. Ezután kenje be a baba száját gombaölő szerbe mártott steril gézdarabokkal. A mellbimbót és a bimbóudvart is mossa le tiszta vízzel, hagyja megszáradni mellét és kenje be gombaellenes hatóanyagot tartalmazó krémmel. Ha erős fájdalmai vannak, esetleg egy ideig lefejheti a tejet, amit csészéből vagy kiskanállal adhat a kicsinek.
A fertőzés kezelésével párhuzamosan elengedhetetlen, hogy különös gondot fordítson a higiéniára. Lényegesen jobban ügyeljen erre, mint egyébként szoptatáskor. A gombás fertőzés okozta pelenka-kiütést egyidejűleg kell kezelni. A levegő és a napsütés szintén elősegíti a gyógyulási folyamatot.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás