Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A tejjáratok eldugulása

A tejjáratok eldugulása

A tejjáratok eldugulása (tejcsatorna elzáródás) fájdalmas és megterhelő lehet. Ha azonban időben kezelik, nemsokára enyhülésre számíthat. A tejjáratok eldugulását érzékeny, forró, esetleg piros terület jelzi a mellen vagy tapintható, jól körülhatárolható csomó.
A tejjáratok legtöbbször attól dugulnak el, hogy nem ürülnek ki rendesen, ami leginkább bő tejtermelés esetén fordul elő, néha ütéstől vagy nyomástól, sebhelyeknél, de hajlam esetén okozhatja stressz is. Oka lehet szűk ruházat is, valamint fürdőruha, melltartó, amit szoptatáskor felhúz, a hordozókendő helytelen megkötése, vagy olyan babahordozó, melynek pántja bevág. A tejjáratok télen gyakrabban dugulnak el, mint a melegebb évszakokban.
Tennivalók a tejjáratok eldugulásánál:
Azok az anyák, akik hajlamosak arra, hogy tejjárataik elduguljanak, hamar felismerik már az első jeleket és azonnal megtehetik a szükséges óvintézkedéseket. Ha Ön is hajlamos arra, hogy tejjáratai elduguljanak, tegye gyakran mellre kisbabáját. Ebben az esetben megkönnyítheti a tej folyását a szoptatás előtti meleg vizes borogatás, meleg zuhanyozás vagy melegítőtasak használata. Masszírozza meg a mellét szoptatás előtt kívülről befelé irányuló körkörös mozdulatokkal. Kisbabáját helyes szoptatási testhelyzetben tegye mellre. A kisbaba az alsó állkapcsa alatti tejjáratokat üríti ki a legjobban. Tartsa úgy, hogy alsó állkapcsa a megduzzadt rész felé legyen. A nehézségi erő is elősegítheti a kiürülést. Feküdjön a kisbabával együtt az ágyra és szoptasson a karjára támaszkodva lógó mellekkel. Igaz, hogy ez rövid távon kényelmetlen, azonban nagyon hatékony. Hónalj alatti tartás is kedvező. Szoptatás közben a duzzadt területet a kicsi irányába simíthatja, körkörösen masszírozhatja vagy melegítheti.
A szoptatás utáni 10 perces hideg borogatás megakadályozza a gyulladás kiterjedését és enyhülést hoz. Erre a célra megfelel a hideg túrópakolás (a mellbimbót és a bimbóudvart kihagyva), fagyott zöldborsóból (kendőbe beburkolva) vagy hideg káposztalevélből készült borogatás. Kerülje a szűk ruhadarabokat és pihenjen sokat. A bőséges folyadékfogyasztás és a C-vitamin elősegíti az eldugult tejjáratok kezelését.
Egy-két napon belül lényeges javulást kellene tapasztalnia. Ha a fent leírt intézkedések ennyi időn belül nem segítenek, vegye fel a kapcsolatot egy szoptatási szaktanácsadóval.
A legjobb mégis megelőzni a tejjáratok eldugulását: a jó szoptatási testhelyzet, az egyes testhelyzetek váltogatása, a pihenőidőszakok beiktatása napközben, a kényelmes ruházat, a jól fekvő hordozókendő és babahordozó mind hozzájárul a tejjáratok eldugulásának elkerüléséhez.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás