Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Túl sok anyatej.

Túl sok anyatej.

Sok anyuka aggódik amiatt, hogy kevés a teje, de a túltermelést gyakran nem ismerik fel.
Ha túl sok a teje, valószínűleg nyugtalanabb lesz a szoptatás. A kisbaba félrenyel, újra meg újra elengedi a mellet, sír, felágaskodik, dühös lesz, mert nem boldogul az erős tejleadó reflexszel és a hirtelen nagy mennyiségű tejjel. Talán kólika is kínozza. A kisbaba vagy igen gyorsan gyarapszik és közben nagyon nyugtalan vagy úgy tűnik, hogy éhen hal a tejtől duzzadó mellek ellenére. További tünetek: a tej kifolyik kisbabája szája sarkánál vagy spriccel a mellből, ha a baba elengedi vagy akár a legkisebb nyomásra is megindul. Pillanatnyilag mindez gyakorlati problémát jelent. De milyen csodálatos, hogy teste elegendő tejet termel! Ezek kezelhető nehézségek. Az okok között szerepelhet hajlam, az oldalak túl korai cseréje (mielőtt a kisbaba magától elengedi), felesleges fejés és rendkívül ritkán hormonzavar.
Javasolt eljárások túl erős tejleadó reflex esetén:
• Használja ki a nehézségi erőt és szoptassa kisbabáját hanyatt fekve. Feküdjön a hátára, és szoptasson úgy hogy a kisbaba térdel és az Ön válla fölé hajolva szopik. Ha az oldalán fekszik, tegyen egy párnát a kisbaba alá, hogy feje magasabban legyen, mint az Ön melle. Fotelban ülve dőljön nagyon hátra.
• A tejleadó reflex beindulásakor lefejhet egy kis tejet, míg alább nem hagy a spriccelés.
• Álljon át lassan arra, hogy étkezésenként csak egy mellből szoptat, vagy arra, hogy gyakori rövid szopások esetén két órán belül mindig csak az egyik mellét kínálja.
• Böfiztesse gyakran kisbabáját.
• Hűtse le mellét szoptatás után.
• Fogyasszon legfeljebb két héten át napi két-három csésze menta- vagy zsályateát.
• Néha a homeopátiás szerek is használnak.
Azoknál az anyukáknál, akiknek nagyon erős a tejleadó reflexük, könnyen észrevétlen maradhat, ha a kisbaba nem harap rá jól a mellre, mert a tej magától is könnyen folyik. Figyeljen nagyon arra, hogy kisbabáját helyesen tegye mellre, mert ez hosszú távon fontos a tejtermelés fönntartása érdekében.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply