Kezdőlap / Szabadidő és sport / A kultúra dallamainak szárnyán szárnyalj!

A kultúra dallamainak szárnyán szárnyalj!

Számos rendezvénysorozat kezdődött és folytatódik július, augusztus hónapban Tapolcán és a környéki településeken. Tapolca a Dunántúlon, a Balaton északi oldalán, a Balaton-felvidék nyugati szélén, a Tapolcai-medence közepén helyezkedik el Veszprémtől 46 km-re. Ez a 46 km-es útvonal – Veszprém és Tapolca közötti távolság – méltán megérdemli a csodás, szép, egyedülálló panorámát nyújtó jelzőket, amely nemcsak a természet adta látvány, hanem a kulturális rendezvények révén kerül a középpontba ezen a nyáron is.
Ezen az útvonalon számos olyan település van, amely a 2011-es július, augusztus hónapokban sok hagyományőrző és kulturális esemény lebonyolítója. Említésre méltó Nagyvázsony, ahol július 1 és augusztus 20. között a „Nagyvázsonyi Várjátékok” program keretében a Kinizsi Vár ad bepillantást a középkori várvédők életébe.
Kapolcson a Művészetek Völgye – 2011. július 22-től július 31-ig tartó -, a „Csobánci vár köré fonódó ” 2011. július 15.-16.-17.-én megrendezésre kerülő a „Gyulaffy Napok Csobáncért” című hagyományőrző program, amely rendezvény hagyományteremtő céllal, immáron 8. alkalommal kerül lebonyolításra. Programok Gyulakesziben szervesen illeszkedik a nyári balatoni turisztikai műsorok sorozatához.
Ehhez csatlakoznak Tapolcán a „Dallamok szárnyák”, címmel megrendezésre kerülő a „2011. Tapolcai Nyár” címmel tartandó a zenés bemutatók. A Malom-tó Vízi színpadán megvalósult és megvalósuló rendezvénysorozat június végétől augusztus közepéig minden vasárnap este, színházi estekkel, különböző műfajokban fellépő zenekarok, együttesek részvételével zenés produkciókat láthatnak a nézők..
A rendezvények nemes célja, a történelmileg hiteles, a hajdani kultúrát a hagyományoknak megfelelően visszaadó és értékőrző, hagyományteremtő gondolata szorosan kapcsolódik a turisztikai programok megszervezéséhez, amelyek egy másfajta kulturálódási, választási lehetőséggel élnek az idelátogatók számára.
(A rendezvény során befolyt bevételeket: például a csobánci vár romjainak állagmegóvására fordítódik. Az utókor számára fontos, hogy a magyar történelem eme páratlan emléke továbbra is fennmaradjon.)

Aki szeretne a város forgatagából egy-két-három napra kiszakadni, érdemes ezeken a rendezvényeken részt venni. Egy kicsit más hangulatban, az „egész napos láblógatás és pancsolás a Balaton-parton” után kedvet kap kerékpárral vagy gyalogosan bejárni a környéket, és „terülj terülj asztalkám” lehetőséggel van jóízűen falatozni egy árnyékos fa alatt. Van, aki a forró nyári alkonyatban egy hűvös borospincében ízlelgetheti a legfinomabb Balaton-felvidéki szőlőnedűket és este kártyaparti, vagy grillen sülő csirkehús, vagy a bográcsban elkészült étel után elfogyasztott bor hatására, élményekben gazdagon hajthatja le fejét.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyöngyszövés

Gyöngyfűzés. Kreatív hobbi azoknak, akik szívesen készítenek otthon, saját kézzel ékszereket maguknak, vagy ajándékba. Mire …

Leave a Reply