A golfjáték

A golf pontos eredete nem ismert. Legvalószínűbbnek az a verzió látszik, hogy a skót juhászok unalmukban a juhászbot kampós végével köveket ütögettek célba egymással versengve. A játékot a kínaiak, valamint a hollandok is sajátjuknak érzik.
Az azonban biztos, hogy a játék mai formáját 1744 körül a skóciai St. Andrews pályán alakították ki. Ezen a pályán 18 lyuk volt. Ebben az időben már több golfpálya is létezett Skóciában. 1475-ben II. Jakab király rendelettel tiltotta be a játékot, mondván, hogy az ifjak az íjászat gyakorlásának rovására űzték ezt a szórakozást. A rendeletet 1491-ben megismétlik, bírsággal és börtönnel fenyegetve nem csak a játékosokat, hanem azokat is, akik eltűrték, hogy birtokukon golfozzanak. A játék a tilalom ellenére is tovább terjedt, és IV. Jakab király már maga is szeretett golfozni.
A játék célja minél kevesebb ütéssel bejuttatni a labdát a zászlóval jelölt lyukakba. A pályák több szakaszból állnak, minden szakasz végén lyuk van, melynek átmérője 11 centiméter. A nemzetközi pálya 18 szakaszos. Az egyes szakaszok hossza 100-600 méter. Minden szakasz elején kezdőütéssel hozzák játékba a labdát. Az ún. tee egy nagy rajzszöghöz hasonlít, melynek homorú feje van, erre teszik a labdát.
A golflabdát a játékosok a golfütő segítségével továbbítják. A különböző, tájra jellemző viszonyok között különböző ütőket használnak. Egy felszerelés ezért 13-14 különböző ütőből áll. A labda átmérője 4,26 cm.
A pálya határát pontosan meghatározzák, és ha a labda ezen kívülre kerül, akkor az előző helyről üthet újra a játékos és egy büntetőpontot kap. A szakaszon megtett ütések számát az eredménykártyára jegyzik fel. Az összes szakaszon megtett ütések száma a versenyző eredménye. Természetesen minél kevesebb ez az ütésszám, annál jobb az eredmény.
A nemzetközi golf versenyek négy napig tartanak. Ilyenkor az összes ütés összege dönt.
A golfjáték írott és íratlan szabályai nagy fontosságot tulajdonítanak a versenyzők sportszerű magatartásának. Szigorúan elítélendőnek tartják a versenytársak szándékos zavarását.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Extrém sportágak a víz alatt

Bár testünk kilencven százalékát víz alkotja, a természet az embert mégsem a víz alatti életre …

Hozzászólás