Kezdőlap / Otthon és család / Iskolás leszek

Iskolás leszek

Minden gyermek életében elérkezik az iskola, mellyel egy új korszakba lépnek. Az óvoda biztonságát, az önfeledt játékot maguk mögött hagyva egy a számukra még misztikus helyként felfogott intézménybe, az iskolába kerülnek. Már nagyon várják, de félnek is tőle, hisz nem tudják, hogy ott mi fog történni, akarnak már írni, olvasni, úgy, ahogy otthon anyu vagy apu, vagy a már iskolás testvér. Elhagyják azt a csoportot, ahová oly nehezen illeszkedtek be, elhagyják a mindig kedves óvó nénit, és elhagyják a meghitt hangulatú óvoda falait, valami újért, ahová minden gyereknek járnia kell, ahol meg kell írni másnapra a házi feladatot, ahol a munkájukat szigorúan értékelni fogják, akár jót, akár rosszat tesz. Egyszóval egy egészen más világba kell egy 6-7 éves kisfiúnak vagy kislánynak beleszoknia.
A szülők pedig aggódva és legalább olyan kíváncsisággal lesik gyermeküket, hogy milyen tanuló lesz belőle, mint ő, a friss kisdiák, hogy mi fog az iskolába történni vele. Minden szülő a legokosabbnak és a legszorgalmasabbnak szeretné látni kisgyermekét, akit a tanító néni mindig dicsér, akit sosem kell fegyelmezni. Mindeközben a szülőnek kell megnyugtatni a gyermekét az első napon az iskola kapujában, biztosítani kell a nyugodt hátteret otthon, és át kell segíteni az első kudarcokon.
Az iskolában egy új néni várja a gyerekeket, aki ugyanolyan kedves, mint az óvó néni, de tanító néninek kell szólítani, mert ő megtanít végre írni és olvasni.
A pedagógusra is nagy súly nehezedik. A gyerekeket át kell szoktatni az óvodai életről az iskolai napirendre, a játékot háttérbe kell szorítani, el kell érnie, hogy a gyerekek negyvenöt percen át őrá figyeljenek, ne ugráljanak ki a padból, ne szóljanak közbe az órán, egyszóval iskolássá kell nevelni az óvodásokat. Nagy a felelőssége is, mivel nem szabad, hogy a kevésbé ügyes gyermek első kudarcai miatt negatív képet alkosson az iskoláról, mert az megpecsételné az egész iskolai pályafutását. Ez egy felelősségteljes időszak mind a családnak, mind a pedagógusnak, de legfőképp az új kisdiáknak.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az iskolába kerülő gyermek tér- és időérzékelése

Az iskolába kerülő gyermek a távolságot sem tudja még pontosan meghatározni. Térszemléletére még mindig az …

Hozzászólás