Kezdőlap / Otthon és család / A családi közösség ereje

A családi közösség ereje

Soha a történelem folyamán nem voltak a gyermekek a családon kívüli hatások és erők ekkora kavalkádjának kiszolgáltatva, mint napjainkban. Gyakran szívesebben időznek a televízió társaságában, mint szüleikkel. A képernyő kínálatát ismerve még több okunk van arra, hogy ne sajnáljuk az időt gyermekeinktől. A gyermekek természetüknél fogva tanulni akarnak. Ha nem szánunk időt arra, hogy tanítsuk őket, vagy megnyugtatjuk a lelkiismeretünket azzal, hogy nincs mikor, akkor majd mások teszik ezt meg helyettünk. Otthonukon kívül számos romboló hatás éri gyermekeinket. A kutatások azt mutatják, hogy már a tíz-tizenegy éves gyermekek is kóstolgatják az alkoholt és a kábítószert. Igen hatékony módja a tanításnak, ha elmeséljük gyermekeinknek hétköznapi élményeinket. Fordítsuk le az ő nyelvükre a velünk történt eseményeket, hogy megérthessék! Ha ezt tesszük, nemcsak okulnak tapasztalatainkból, hanem értékrendünket is szívesebben elfogadják.
Próbáljuk velük megértetni, hogyan veszi le rólunk terheink súlyát, ha tőle kérünk segítséget! Így láthatják, miként munkálkodik Isten napról napra az életünkben. Gyermekünk tanításának egy másik módja a felolvasás. Ez több csatornán át is közvetíti szeretetünket. Közben testi közelségben lehetünk vele, hiszen ölbe vehetjük, érezheti kitüntetett figyelmünket, ráadásul sokat nyerhet a könyv tartalmából is. Az elalvás előtt idő a legalkalmasabb az olvasásra, különösen, ha a szülők dolgozni járnak, hiszen nekik minden percet ki kell használniuk.
Jó, ha időnként saját magunk kitalálta mesékkel is előrukkolunk. Gyermekeim még mindig emlékeznek egy-egy ilyen magam fabrikálta történetre. Villanyoltás előtt csaknem mindig rendeltek még egyet „apu meséi” közül. A gyermekünkkel való meghitt közösség ápolásának egyik legalkalmasabb időszaka az esti mesélés ideje.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lávalámpa – az otthon dísze

A lávalámpa egy olyan dekorációs eszköz, ami a nevében szereplő „lámpa” szó ellenére világításra a …

Hozzászólás