Kezdőlap / Otthon és család / Csonka-e az egyszülős család?

Csonka-e az egyszülős család?

Az öntudatos egyedülálló szülő számára akár komoly sértés is lehet, ha a korábban használatos “csonka család” kifejezéssel illetjük az ő és gyermeke(i) alkotta közösséget. A megnevezés lecserélése érthető: a negatív definíciók már önmagukban is rossz érzést kelthetnek az érintettekben, így könnyen válhatnak önbeteljesítő jóslattá.

Ahány egyszülős család, annyi történet. Állhat a háttérben a szeretett társ halála, vagy kitörés egy megromlott kapcsolatból, de említhetnénk akár azokat is, akik önként, előre eltervezve vállalták az egyedülálló szülő szerepét.

Valószínűleg mindenkinek vannak elképzelései, esetleg tapasztalatai is, milyen nehézségekkel jár annak az élete, aki egyedül neveli gyermekét: mindent egyedül megoldani, nincs kivel megbeszélni a napi apró-cseprő dolgokat, hiányzik a pozitív megerősítés, az anyagi gondokról nem is beszélve. A társadalmi megítélés is súlyos teherként nehezedhet a szülő vállára, főleg, mikor olyan szituációba kerül, hogy neki magának kell megemlítenie: “egyedülálló vagyok.” Ekkor szinte magán érzi a sajnálkozó, rosszabb esetben megvető pillantásokat. Lelkileg sokáig az olyan helyzeteket sem könnyű kezelni, amikor hemzsegnek az ember körül a boldog kisgyerekes párok: egy állatkerti kirándulás, egy vasárnap délutáni séta a parkban, gyerekrendezvények.

De minden nehézség ellenére a legfontosabb, hogy a kisgyerek egy kiegyensúlyozott, biztos érzelmi hátteret nyújtó családban cseperedjen fel. Még akkor is, ha abban a családban egy szülő van, és nem kettő. Aki úgy érzi, szégyenkeznie kell amiatt, hogy egyedül neveli gyermekét; ne tegye! Természetesen meg kell élni a bánatot, a fájdalmat is, de utána tudni kell tovább lépni. Egyedülálló szülők: higgyetek magatokban! Higgyetek abban, hogy jól csináljátok, amit csináltok, hogy nem vagytok kevesebbek másoknál! Járjatok a világban emelt fővel – már csak azért is, mert egy megkeseredett, önmarcangoló anya vagy apa egyetlen gyerek számára sem a legideálisabb minta; de azért is, mert egy önmagát és a világot pozitívan szemlélő, erős és életteli személyiség határozottan több eséllyel állhat egy új, boldog kapcsolat elé is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lávalámpa – az otthon dísze

A lávalámpa egy olyan dekorációs eszköz, ami a nevében szereplő „lámpa” szó ellenére világításra a …

Hozzászólás