Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Szemfesték allergia

Szemfesték allergia

A szemfesték allergia akkor alakul ki, amikor az immunrendszer a szemhéjfestékben található vegyi anyagokat károsnak ítéli meg. Ez az allergiás reakció kontakt ekcémaként is ismert. Tünetei a viszkető szem, a szem nedvezése, a bedagadt szemhéjak, a szem bepirosodása, bőrgyulladás a szem körüli területen.
A szemfestékek számos vegyi anyagot tartalmaznak, amelyek kiválthatnak allergiás reakciót, mint például a színezőanyagok, az illatanyagok és a tartósítószerek. Ezek közül a főbűnös a színezőanyag szokott lenni: a piros festék, amelyet a piros, rózsaszín és lila szemfestékekben használnak, viszonylag gyakran vált ki allergiát. A további adalékok az allergizáló hatást csak fokozzák. Érdemes ezért eleve inkább hipoallergén szemfestéket keresnünk, amelyek kevesebb eséllyel okoznak allergiás reakciót.
Végeztethetünk allergiatesztet arról, hogy milyen kozmetikai adalékokra vagyunk érzékenyek, így ezeket már alapos címkeolvasás után ki tudjuk szűrni. Próbáljunk ki olyan szemfestékeket, amelyek nem, vagy csak minimálisan tartalmaznak illatanyagokat és tartósítószereket.
Nagyon sok szemfesték tartalmaz pigmenteket és talkumport, ami fényessé és tartóssá teszi őket. Ám nem minden szemfestékben használják ugyanazokat az összetevőket. Legbiztonságosabbnak bizonyulnak azok a pirosas, sárga vagy fekete színű festékek, amelyekben nagy tisztaságú szintetikus vas-oxid a színezőanyag. A legveszélyesebb adalékok pedig többek közt a dicaprylyl maleate, a tridecyl neopentanoate, a butylparaben, neopentanoate, a BHT és BHA, a szilícium-dioxid, a szalicilsav és az alumíniumpor

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás