Kezdőlap / Otthon és család / Járjon-e különórára az óvodás gyerek?

Járjon-e különórára az óvodás gyerek?

Manapság már az óvodában meghirdetik a különórákat: angol, zeneovi, majorette, hittanóra, úszás, ügyes kezek… Sorolhatnánk még, hogy mi minden helyre hordják a szülők a gyerekeket, mintha attól félnének, hogy lemarad valamiről csemetéjük.
Ezek a különórák általában játékos készségfejlesztő foglalkozások, és a mozgás, zene, éneklés, mese mind-mind segíti a gyerekek fejlődését.
Az idegen nyelv korai tanulásának akkor van igazán jelentősége, ha gyerek idegen nyelvi környezetbe kerül. Ott szinte észrevétlenül, pár hónap alatt megtanulják a gyerekek a másik nyelvet. Nagyon fontos azonban, hogy otthon továbbra is az anyanyelven beszélgessünk velük. A hetente 1-2 órás angolóra arra elég, hogy megtanuljanak néhány szót, színek, állatok nevét és egy-két mondókát, dalocskát. Ezeket az iskolakezdők is megtanulják pár óra alatt, s a tapasztalatok alapján semmivel nem lesznek előnyben azok a gyerekek, akik már az óvodában is jártak angolra. Nagyon fontos, hogy először a magyar nyelvet sajátítsák el a gyerekek. Beszéljenek tisztán, nyelvtanilag helyesen. Csak ezután kezdjék a másik nyelvet. Az idegen nyelv tanulását elegendő 9-10 éves korban elkezdeni.
A zenei képességek fejlesztését már sokkal korábban el kell kezdeni. Azoknak a gyerekeknek, akiknek pici koruktól rendszeresen énekelnek, jobban fejlődik a beszéde, és érzelmileg is kiegyensúlyozottabbak lesznek. A zenei hallás kialakításának korábbra tehető az érzékenyítő időszaka, ezért a zenebölcsis, zeneovis foglalkozások, ahol az anyák együtt énekelnek, játszanak a kicsikkel, együtt tanulják újra a gyermekdalokat fejlesztő hatással vannak.
A külön tánc, a foci, úszás, lovaglás is jótékony hatású lehet, ha bírja a gyerek, és jókedvvel, vidáman jár ezekre a foglalkozásokra. A mozgáskoordinációs készségek fejlesztését a nagy mozgásokkal kell kezdeni, így mind a labdajáték, mind a tánc, mind az úszásóra segíti az idegrendszer fejlődését. Fontos azonban megtalálni azt a tevékenységet, amelyet a gyermek szívesen végez. Ha fél a víztől, sírva megy az uszodába, nem szabad idő előtt elvenni a kedvét.
Bármelyik sport és a zene esetében is igaz, hogy kisgyermekkorban kell beépülnie a mindennapi tevékenységek közé ahhoz, hogy később kamaszkorban, majd felnőttkorban is igényként, szükségletként legyen jelen az életében. A harmonikus személyiség fejlődéséért és az egészséges életmód kialakításáért sokat lehet tenni, ha a gyerekek időben megismerkednek a zene és a mozgás örömével. Ehhez azonban nem feltétlen kell különóra. Ha a szülők szeretnek énekelni, zenélni, biciklizni, úszni, teniszezni vagy focizni, biztosan fogja őket követni a gyerek is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lávalámpa – az otthon dísze

A lávalámpa egy olyan dekorációs eszköz, ami a nevében szereplő „lámpa” szó ellenére világításra a …

Hozzászólás