Kezdőlap / Otthon és család / Óvodás lett a gyermek

Óvodás lett a gyermek

A pici óvodás lett, nem otthon tölti a napjait. Az első hónapokban gyakoriak a reggeli sírások, a gyereknek nehéz lemondani a korábbi életéről, a lehetőségről, hogy édesanyja mellett legyen. Értsük meg, ez valóban hatalmas változás és akármilyen jó is az oviban, nehéz lemondani a megszokott jóról. Szívszorító dolog síró gyermekünktől búcsúzni reggelente, de próbáljunk meg magabiztosak, lenni, azt jelezni, hogy ez jó így. Biztosítsuk arról, hogy érte jövünk, és lehetőleg mindig a megígért időpontban, például alvás után, uzsonna után érkezzünk.
A nap végén is várnak ránk nehéz pillanatok: sok kisgyermek durcásan, ellenségesen várja délután a szülőket. Ez is gyakori reakció a különválásra, a picik sokszor így fejezik ki megfogalmazhatatlan érzéseiket. Ez nem a szülő ellen szól, hanem éppen az utána való vágyból, illetve a gyermek bizonytalanságából fakad. A kicsiknek ilyenkor arra van szükségük, hogy a szülő éreztessék velük a szeretetüket, megadják az érzelmi biztonságot, amelyben szorongásuk, haragjuk, kevert érzelmeik feloldódhatnak.
A szülő semmiképpen se bántódjon meg, hanem inkább adjon sok-sok érzelmi megerősítést, közvetítse a szeretetét, az, hogy mennyit gondolt a picire, várta a találkozást, udvaroljon egy kicsit a durcás hercegnek vagy hercegnőnek. A szülőnek nincs oka megbántódni, és ha sértődött hallgatással indul a találkozó, egyre nehezebb lesz feloldani. Ha azonnal enyhítjük a rossz érzéseket, mindenkinek sokkal jobb lesz.
Jó, ha minden családtag elmeséli a napját, a fontos eseményeket, a többiek pedig kíváncsin hallgatják, megértik, és érzelmi támogatást nyújtanak. Ennek a gyermek is legyen része! Segít neki, hogyha a családi beszélgetés révén össze tudja kapcsolni a z otthoni életet az ovis világgal. Érzi, ha szüleit érdekli minden, ami vele történt. Az ovikezdő gyerek még gyakran nem tud összefüggő történeteket mondani, de kérdezgethetjük a barátokról, az óvó nénikről, olyan eseményekről, amelyekről tudunk. Nem kell erőltetni a beszélgetést, de érezze, hogy fontosak nekünk a vele történtek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lávalámpa – az otthon dísze

A lávalámpa egy olyan dekorációs eszköz, ami a nevében szereplő „lámpa” szó ellenére világításra a …

Hozzászólás