Kezdőlap / Tudomány / A geotermikus energia felhasználása

A geotermikus energia felhasználása

A geotermina a rétegvizek melegének vagy a vulkánok természetes gőzeinek felhasználását jelenti. Izland szigetén fúrótornyok százait telepítették már, és a terület fűtését javarészt a geotermikus energia felhasználásával oldják meg. Vulkanikus területeken jó megoldás a magma és a láva melegének közvetlen felhasználása.
A geotermikus energia megfelelő felhasználása geotermikus hőszivattyúk segítségével történik. A földbe elhelyezett szondák segítségével a hőszivattyú meleg vizet képes előállítani, amelyet azután fűtésre, vagy akár igény szerint hűtésre is fel lehet a házakban használni. A többi alternatív energia előállítási módozattal szemben a geotermikus energia felhasználása azzal a pozitívummal büszkélkedhet, hogy alkalmazása nem függ időjárási viszonyoktól, mint például a napenergia hasznosítása, ahol jelentős szempont a napsütéses órák száma.
A geotermikus hőszivattyú bár elektromos árammal működik, de a tapasztalatok alapján még így is költséghatékonyabb az alkalmazása, mintha otthonunk fűtését gáz felhasználásával oldanánk meg. Kétségtelen, hogy a villanyszámlára költött összeg magasabb lesz, valamint a rendszer kiépítése is költséggel jár. Bizonyossággal állítható azonban, hogy hasznossági szempontokat figyelembe véve hosszabb távon kevesebb költséggel számolhatunk. A befektetés folyamatosan megtérül és anyagilag mindenképpen jobban járunk.
Magyarország adottságai kifejezetten jók a geotermikus energia felhasználása szempontjából. Számos területén, de leginkább az Alföldön a hatalmas hévízkészletek rendkívül alkalmasak a hőenergia nyerésére.
Az Egyesült Államok ezen a téren is előttünk jár, nálunk még nem igazán elterjedt a geotermikus energia felhasználása. A tengerentúlon viszont évente sok-sok háztartás energia szükségletét fedezi a fent említett módszer. A családok alacsony ráfordítással magas jövedelmezőséget és megtakarított összegeket érnek el ezzel a típusú megoldással.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Hozzászólás