Kezdőlap / Állatok / Nyílméregbéka

Nyílméregbéka

A nyílméregbékák családjába több, Közép- és Dél-Amerika esőerdeiben élő békafaj tartozik. Bőrükön keresztül méreganyagot választanak ki. Színük nagyon feltűnő, ezzel is figyelmeztetve a ragadozókat, hogy nem ajánlatos megenni őket. Változatos a különböző fajok színe, mérete és mérgük erőssége. Több mint 175 különböző fajuk ismeretes. Nevüket onnan kapták, hogy a törzsekben élő természeti népek arra használták ezeknek a békáknak a mérgét, hogy nyílhegyüket ebbe mártsák, ellenségüknek halálos sérülést szerezve.
A nyílméregbékák a földön vagy földközelben élnek, a legnedvesebb esőerdőket kedvelik, amelyeket alig érint a környezetszennyezés (ha van ilyen egyáltalán). Mivel élőhelyük nagyon beszűkült, erősen veszélyeztetetté váltak.

A nyílméregbékák ragadozók, hosszú, ragadós nyelvüket kiöltve kapják el a legyeket, hangyákat, pókokat és egyéb rovarokat. Más eleségen nem élnek meg. Mivel mérgezőek, kevés a természetes ellenségük. A legtöbb állat súlyosan megbetegszik, ha csak megnyalja a nyílméregbékát, ezért messzire elkerülik. Egyetlen kígyófaj létezik csak, amelyik ellenálló a békák mérgével szemben.

Nagyon odaadó szülőnek bizonyul sok nyílméregbéka-faj: amikor az ebihalak kikeltek, a szülők a földről a biztonságosabb lombok közé viszik őket. Az ebihal anyja nyálkás bőrére tapad, amíg az elviszi egy-egy virág kelyhében összegyűlt vízbe. A nőstény nyílméregbéka ezt teszi minden egyes ebihallal, a vízbe pedig meg nem termékenyített petét rak, hogy a kis utódoknak legyen mit enniük.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szürke egérmaki

A szürke egérmaki (Microcebus murinus) az egyik legkisebb főemlős, Madagaszkár szigetén él. Hatalmas szemeiről és …

Leave a Reply