Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A tojás allergia

A tojás allergia

A tojás gazdag fehérjében, szénhidrátban, zsírban, és a legnélkülözhetetlenebb vitaminok és ásványi anyagok is megtalálhatók benne.
Magyarországon nagyjából a lakosság 1%-a allergiás a tyúktojás valamely alkotóelemére.
Tojás allergiáról akkor beszélünk, ha a szervezet a tojásban lévő valamely fehérjét allergénként ismeri fel és ennek következtében az immunrendszert védekezésre serkenti.

A betegeknél arra is fontos figyelnünk, hogy olykor-olykor a csirkehús fogyasztása után is allergiás tünetek jelentkezhetnek. A hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll.
Bizonyos tojásallergiás betegeknél a tyúktoll allergénjének belélegzése szintén asztmás tünetet, köhögést , fulladást eredményezhet.
Az üzletekben készen vásárolt , előre gyártott termékek között az is allergiát okozhat, amelyik nyomokban tartalmaz tojást.

Tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel, így például
gyakrabban fordulnak elő közvetlenül allergiás reakciók, mint a száj körüli duzzanat, pirosság, bizsergés, az ajak duzzanata, bőrkiütés, viszketés a szájüregben, de komolyabb eseteknél előfordulhat légzés nehézsége, hányás, hasmenés.
A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk is megeshet.

A tojásallergia egyetlen kezelési módja, a tojásmentes étrend betartása.
Számtalan helyettesítő anyag áll már a rendelkezésünkre. Kapható úgynevezett tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.
Bátran ehetők az alábbi ételek: tojásmentes sütemények, pékáruk, tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, gabonák, olajos magvak, növényi eredetű olajok. A húsok is fogyaszthatók a csirke kivételével.
A gyermekek nagy része 3-4 éves korára kinőheti a tojásallergiát. Előfordulhat, hogy ez későbbire tolódik és az esetek kisebb százalékában a tojásallergia egész életére megmaradhat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás