Csalánkiütés

A csalánkiütés allergiás reakció, amely eltérő méretekben jelentkezhet, viszkető, vöröses vagy fehér dudort képez a bőr felszínén. A foltokat a felszabaduló hisztamin okozza, az a vegyület, amelynek hatására az apró, bőrben található erekből folyadék szivárog a környező szövetekbe. Nem teljesen tisztázott még mindig a kérdés, hogy egyesek miért hajlamosabbak a csalánkiütésre, míg mások egyáltalán. A kiváltó tényezők listája is rendkívül hosszú és változatos. A napfény, a hő, a hideg, a nyomás, a vírusfertőzés, a stressz, bizonyos gyógyszerek alkalmazása mellett bármi, ami allergiához vezethet, csalánkiütést is okozhat, pl. ilyen a virágpor, a házi por, az állatszőr, a poratka és számos élelmiszer is.
Ugyan kellemetlen tünet, de általában ártalmatlan. Szerencsés esetben néhány perc vagy óra alatt eltűnik a bőr felszínéről. Amennyiben a szem környékén vagy a szájüregben jelenik meg, illetve légzési nehézséget, zilálást és szédülést tapasztalunk, azonnal mentőt kell hívnunk, mert ebben az esetben egy életveszélyes állapotról, az ún. anafilaxiás sokkról beszélünk. Ilyenkor a belső szövetek duzzanata elzárhatja a légutakat, s ez fulladáshoz vezethet.
A csalánkiütés egyik fajtájában, az ún. dermografizmusban szenvedő emberek bőre már a legkisebb nyomásra is csalánkiütés – szerű reakcióval válaszol, legyen az akár egy óraszíj vagy egy bútordarab. Tulajdonképpen ebben az esetben egy ún. érbeidegződési zavarról van szó, amely a duzzanatokat okozó hisztaminok és más vegyületek felszabadulásával jár. Ezeknek a betegeknek sokszor nincs kimutatható allergiájuk, kiütéseik is elmúlnak viszonylag hamar, ám a hajlam mindig megmarad bennük a csalánkiütésre.
A csalánkiütést eredményező allergiás reakció általában valamilyen egyszerű antihisztaminnal enyhíthető. A legegyszerűbb ilyen készítmény a kalcium pezsgőtabletta.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás