Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Tömegközlekedj olcsón Londonban!

Tömegközlekedj olcsón Londonban!

Mint sok nagyvárosban, Londonban is többféle jegyet és bérletet válthatnak a turisták a tömegközlekedés igénybe vételéhez. Számos napi és hetijegy közül választhatunk, akár azt is meghatározva mely típusú járműre szeretnénk bérletet, vagy válthatunk minden egyes utunk alkalmával vonaljegyet. Azonban ezek legtöbbje jóval költségesebb megoldások a turisták számára, mintha az elektronikus kártyabérletet az Oystert használnák.

A műanyag kártyákat a bérletpénztárakban, illetve automatákból válthatjuk ki 5£ ellenében, melyből 3£ leutazható. Amennyiben visszaváltjuk a kártyát, ezt az összeget visszakapjuk.
Az Oyster gyakorlatilag úgy működik, mint egy bankkártya. Feltöltjük pénzzel, melyet átutalhatunk az interneten, de a legegyszerűbben a metró állomásokon az automaták segítségével. Feltölthetjük meghatározott összegekkel, vagy választhatjuk a ’pay as you go’ (tetszőleges összeg) opciót is, ami kiváló módja annak, hogy megszabaduljunk a nemkívánatos aprópénzektől.

Az Oyster használata egyszerű, mind a feltöltés, mind az utazás kezdeti és végpontján is csak oda kell érintenünk az ellenőrző felülethez. A metró állomások bejáratánál található az a ’sorompó’ rendszer, amelynél a kártyát érvényesítve tovább juthatunk. A buszokon többnyire első ajtós felszállási rendszer van, a vezető melletti dobozhoz érintve érvényesíthetjük ’jegyünket’. A buszokon nem kell a leszálláskor is odaérinteni a kártyát, mert a díj egy vagy több megálló esetében is ugyanannyi. Ez utóbbit érdemes kihasználni, ha időnk engedi, szálljunk fel egy hosszabb útvonalú buszjáratra, olcsóbban megússzuk, mintha metróznánk és még a várost is látjuk közben. Az egyenlegünket bármikor megtudhatjuk, csak a feltöltő automata érzékelő pontjához kell érintenünk a kártyát.

Érdemes figyelni arra, hogy a díjszabás megkülönbözteti a csúcsidőben való és a csúcsidőn kívüli utazást, így minden hétköznap reggel 04:30-09:29-ig többe kerül a metrózás, mint a nap többi részében és hétvégén. Illetve az is számít, hogy hány közlekedési zónát (összesen hat városi és négy városon kívüli zóna van) érintünk utazásunk során. A mindenkori díjszabásról tájékozódhatunk a TFL (Transport for London) honlapján.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Utazzunk Izraelbe!

Talán nincs a földnek még egy pontja, amit évezredeken át oly sok ember látogatott volna …

Leave a Reply