A tápanyagok és a különböző anyagcseretermékek csak az állandóan áramlásban lévő vér útján juthatnak el a szövetekhez, illetve a kiválasztó szervekhez. A vér mozgását az egyes érszakaszok közti nyomáskülönbség teszi lehetővé, mint minden más folyadék, így a vér is a nagyobb nyomású hely felől áramlik a kisebb nyomású hely felé. …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktuson átesett beteg étrendje
Az étrend nyersanyagait úgy válogatjuk össze, hogy azok sok káliumot és magnéziumot, illetve kevés nátriumot tartalmazzanak. A naponta mintegy 300-500 mg magnéziumot és 3,5-4 g káliumot fogyasszon a beteg, de a nátriumfogyasztása ne emelkedjék lényegesen. Az energiában és zsírban szegényebb diétát a betegeknek kórházi kezelésük után a továbbiakban is tartani …
Érdekel a cikk folytatása? »A szívinfarktusos beteg étrendje
A diéta jellemzője a kálium- és magnézium gazdagság, valamint a nátrium- és zsírszegénység. A betegség első két napjában csak kálium- és magnézium gazdag gyümölcsleveket kap a beteg. A savanykás ízű gyümölcslevek jobban oltják a szomjúságot. A diétát ezután az étrend folyékony-pépes változatával folytatjuk, úgy, hogy kb. 5040 kJ (1200 kcal) …
Érdekel a cikk folytatása? »