Ékszer a méhben

A méhen belüli fogamzásgátlás gondolata a bibliai időkből származik. Hogy ki és hogyan jött rá, azt sűrű homály fedi. Némi barbárság bizonyosan kellett hozzá, mindenesetre hamar kiderült, hogyha a tevék méhében kavicsot helyeznek el, nem lesznek vemhesek.
A hetvenes években felelevenítették a gondolatot, akkor készültek el az első műanyag hurkok. Hatékonyságuk jobb volt, mint a gumi óvszer. A szakemberek azonban nem voltak azonban tökéletesen elégedettek az eredménnyel. Hamarosan rájöttek, hogy a rézionok több biokémiai folyamatot befolyásolnak, amelyek a fogamzásgátlás hatékonyságát 98százalékosra növelik, így elkészültek a réztartalmú eszközök. A klinikai gyakorlatban azonban kiderült, hogy a réz a méhben szilánkosodhat, a spirálról leeső apró rézdarabkák pedig ártalmasak lehetnek.
Talán kevesen tudják, hogy az aranytartalmú spirálcsalád magyar fejlesztés, prof. dr. Havasi Jenő, a kémiai tudományok doktora, címzetes egyetemi tanár munkájának eredménye.
Tudatos felismerés volt, hogy nem tiszta rezet, hanem ötvözetet kell használniuk. Többféle fém is felmerült. Nemcsak a réz és az ezüst, de többek között az arany is. Az aranyionok baktericid hatása már ismert volt, azok között, akik arany spirált használnak, nem fordul elő gyulladás, mert a nemesfém lokálisan megakadályozza azt. Ma már gyártanak olyat is, amelyik tartalmaz egy 24 karátos aranyszálat. De előállítanak ezüst-cink ötvözetből is spirált.
Ez az anyag csökkenti a vérezgetés gyakoriságát, illetve a menstruáció időtartamát és mennyiségét is.
Megváltoztathatóvá vált a spirál formája is, ami a felhelyezést lényegesen megkönnyíti. Egy méhet imitáló kaucsukdarabon jól szemléltethető, hogyan is helyezik fel a nőgyógyászok az eszközt. A magyar fejlesztésű spirál esetén ez igazán nem bonyolult, de ez nem mindegyik eszközre igaz.
Mind a különböző fémek ötvözeteiből készült, mind a műanyag spirál háromféle méretben készül, hogy mindenki megtalálhassa a neki legmegfelelőbbet. Sokan vannak, akiknél ellenjavallt a fogamzásgátló tabletták szedése, esetleg szoptatnak vagy idegenkednek a gyógyszertől. Nekik hét-tíz évig garantáltan megoldást jelenthet egy spirál.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás