A klinikai vizsgálatok során használt fokhagyma persze nem azonos azzal a fokhagymával, amit konyhai használatra vesz az ember, bár hatóanyaguk ugyanaz. A piacon vásárolt fokhagyma szagtalan, átható illata csak akkor szabadul fel, ha kettévágjuk vagy szétmorzsoljuk. A fokhagyma minden sejtjében, más elemek mellett, megtalálható egy aminosav, az alliin, és egy enzim, az alináz. Ha egy gerezdet kettévágunk, az aminosav és enzim egyesül, és új anyagot hoz létre, a csípős illatú allicint. Az allicin nagyon illékony, és 4°C fölötti hőmérsékleten sokféle kéntartalmú vegyületté oxidálódik. A kéntartalmú tápanyagoknak ez az egyedi választéka adja a fokhagyma gyógyhatását.
A hagyományos kínai gyógyításban a legváltozatosabb betegségek ellen felhasznált fokhagyma-gerezdeket két-három évig ecetben pácolták. Manapság a felszeletelt fokhagymát melegítés nélkül aszalják oly módon, hogy mintegy húsz hónapig rozsdamentes acélból készült tartályban hagyják állni. Ezalatt a „hidegen aszalási” időszak alatt az alliin átalakul allicinné, majd egész sereg új hatóanyaggá. Ezért a hidegen aszalt fokhagymának több jótékony hatást tulajdonítanak, mint az egyéb fokhagyma-készítményeknek. A hideg aszalás végterméke teljesen szagtalan – ez, a remetéket leszámítva, mindenki szemében újabb jó pont! A hidegen aszalt fokhagyma folyékony formában, és szárítva, tabletta formában is kapható.
A keringési rendszer egészsége magas vérnyomás, magas koleszterinszintek és fokozott véralvadékonyság esetén van veszélyben. A fokhagyma jótékonyan befolyásolja mindhárom fenti tényezőt, következésképp csökkenti az infarktus kockázatát, feltéve hogy ésszerű, egészséges életmóddal párosul.
Címkékásványi sók betegségek egészség életmód fokhagyma gyümölcs közérzet Szépség tápanyagok vitaminok
Ezt mindenképpen olvasd el!
Az immunrendszer visszaállítása kemoterápia után
A kemoterápia arra szolgál, hogy a daganatos sejteket gyógyszeresen elpusztítsák, megakadályozva őket abban, hogy tovább …