Kezdőlap / Görögország turisztikai látnivalók / Görögország nevezetességei I. – Delphoi

Görögország nevezetességei I. – Delphoi

Aki egy gyönyörű, nyugodt, sok látnivalóval rendelkező mediterrán országba szeretne utazni, annak a legjobb választás Görögország. Az időjárás nagyon kedvező évi 3000 napos órával igazán nem kell tartanunk attól, hogy rossz időt fogunk ki a nyaralás idejére.
Már az ókorban is jelentős szerepe volt Görögországnak, akkor még Hellászként ismerték. Rengeteg látnivaló, és emlék maradt fenn az utókor számára, így aki a történelmi emlékek, és nevezetességek után érdeklődik, az is megtalálhatja ami érdekli.
Az ország sok nevezetessége szerepel a világörökségi listán, ami nem is csoda.
A görög látványosságokat bemutató sorozatom első állomása Delphoi.
Ezt a települést az ókorban a világ közepének tartották, és az itt található szentély együttes a kor legnépszerűbb jóshelye volt. Itt találhatjuk az Omphaloszt is, amit a világ köldökének neveznek.
Delphoiben található az Apollón templom is. Ott égett az „isteni fény” örökmécses, melynek lángját a legenda szerint Prométheusz lopta az Olümposzi istenektől.
Ejtsünk néhány szót a jósdáról is.
Az ókori görögök nem úgy tekintettek a jósokra, mint akik a jövőbe látnak. Ők elfogadták, hogy a jövő az ember számára nem látható, csak az istenek ismerhetik azt. A jósnők így amolyan tolmácsok voltak, akik közvetítették az istenek üzenetét. Azonban ezek a jóslatok nem egyszerű kijelentések voltak, hanem talányos fejtörők. Viszont a jósok biztosra mentek. Gondosan ügyeltek rá, hogy jóslataik igazak legyenek. Ezért a legtöbb kétféleképp is értelmezhető, és ha szerencséje volt az illetőnek, akkor a jó értelmezést választotta. Zárásképp leírnék egy történetet, és a hozzá tartozó jóslatot.
Kroiszosz, egy gazdag birodalom királya Perzsa birodalom megtámadását tervezte. Felkereste a jósdát, hogy tanácsot kérjen. A válasz így hangzott:
„Ha Kroiszosz átkel a Halüsz folyón, nagy birodalom dől meg!”
Krosziosz ezt úgy értelmezte, az istenek azt üzenik neki, támadja meg a perzsákat, és győzelmet arat. Meg is tette, ám a háborút elveszítette, és a perzsák elfoglalták országát. Ezután visszatért a jósdába, és felelősségre vonta a jósnőt, aki nem értette, miért a felháborodás, hisz ő megjósolta, hogy ha a király hadba indul, egy nagy birodalom elbukik. Arról nem szólt ez a jóslat, hogy Perzsia lesz-e az.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tenger parti üdülés a 9 szigeten

A turisták igen kedvelik a szigeteket , jelen esetben az Égei szigeteket , amelyet főként …

Hozzászólás