A brassói tipikusan húsétel – gondoljuk mi amatőrök. De a finomra pirított húst kihagyva is nagyon ízletes fogás lehet, ha használjuk a fantáziánkat. Na meg az alábbi gombás brassói receptjét.
Hozzávalók
- 50 dkg gomba
- 40 dkg zöldborsó
- 1 konzerv kukorica
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- só, bors, majoránna
- 70 dkg krumpli
- olaj
A krumplit a hagyományos módon kisütjük. Ha nem szeretünk pepecselni vele, sütőpapíros tepsiben is süthetjük. Ebben az esetben öntsünk egy tálba olajat, sót és fűszereket, majd forgassuk meg benne a hasábra vágott burgonyát. 250 fokon kb. egy óra alatt készül el. Közben kevés olajon megdinszteljük a vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd rádobjuk a zöldborsót és a megtisztított, apróra vágott gombát, ezután ízlés szerint fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk, de mielőtt kész lenne, hozzáadjuk a lecsepegtetett kukoricát is, hogy átvegye az ízeket.
Hogy a húst mivel helyettesítjük, annak csak fantáziánk szab határokat. Ha a zöldségfélék fogyasztása helyett egy kicsit testesebb ételre vágyunk, tofut vagy szóját is használhatunk.
- 1 db füstölt tofu
- 0,5 – 1,5 dl olaj
- 1-2 db vöröshagyma
- 9 gerezd fokhagyma
- só, bors, kakukkfű ízlés szerint
Olajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát a kockára vágott tofuval és a fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. Ha a hagyma üvegesre pirult, megszórhatjuk kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a tofukockák minden oldala szép piros nem lesz, ekkor összeöntöm a krumplival.
Mindkét változatot feldobhatjuk újhagymás tejföllel, friss salátával vagy savanyúsággal. Jó étvágyat!