Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Repülés / Hogyan kerüljük el a füldugulást repülés közben?

Hogyan kerüljük el a füldugulást repülés közben?

A fülünk három részre tagolódik: külső, közép- és belső fülre. A középfülben található az Eustach kürt vagy fülkürt. Repülés közben, gyors magasságváltozáskor a gép belsejében a légnyomás is váltakozik. Ahogyan a fülkürt igyekszik alkalmazkodni a megváltozott légnyomáshoz, fülünkben feszültséget vagy pattogást észlelünk. A megnövekedett légnyomás fájdalmat és füldugulást is okozhat. Néhány trükkel segíthetünk, hogy ezt a kellemetlen élményt enyhítsük.
Ásítsunk vagy nyeljünk gyakran fel- ás leszálláskor – a szájizmok gyakori mozgatása segít a légnyomás kiegyenlítésében és a pattogó érzés vagy a füldugulás elkerülésében. Igyunk lehetőleg minél több folyadékot a repülőút alatt. Rágjunk rágógumit vagy szopogassunk cukorkát fel-és leszálláskor, és kínáljuk meg gyermekünket is.
Fogjuk be az orrunkat, és gyengéden fújjuk, miközben befogva tartjuk. Ismételjük meg többször ezt a műveletet, ezáltal csökkentve a fülünkben a nyomást. Mialatt “fújjuk” az orrunkat, figyeljünk arra, hogy ne tartsuk nyitva a szánkat.
Ha csecsemővel utazunk, adjunk a kicsinek rágókát, vagy itassuk cumisüvegből. Nagyobb gyermekünknek engedjük meg, hogy szívószállal igya az innivalóját és buborékokat fújjon az italba.
A fülünkben lévő nyomást füldugót segítségül hívva is kiegyenlíthetjük, ha felszállás előtt bedugjuk vele a fülünket, leszállás után pedig eltávolítjuk.
Ha meg vagyunk fázva vagy el van dugulva az orrunk, mindenképpen hasznos lehet, ha még a gépre szállás előtt orrcseppet vagy orrspray-t használunk.

Leave a Reply