A vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási szokás, melyben mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak és ízeltlábúak) húsát, valamint mindenféle állati eredetű alapanyagot kihagy az ember az étrendjéből. Ezen kívül a vegetarianizmus nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem egy kiterjedt eszmerendszer vagy világnézet, melyet az a fő törekvés jellemez, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést, különös tekintettel a tudatos, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatokra. A modern társadalmakban a reform- vagy natúr táplálkozási irányzatok egyike, így követői rendszerint nagy hangsúlyt fektetnek az egészség tudatos megőrzésére. Léteznek azonban olyan követői is, akik pusztán egészségügyi szempontok, vallási tilalmak, illetve nem állatvédelmi eredetű idegenkedés okán hagyják ki az étrendjükből a húsfogyasztást. Többféle „vega” létezik: Lakto-vegetarianizmus – A növényi ételek mellett különféle állatok tejét és/vagy az abból előállított tejtermékeket is fogyasztó személyek. Ovo-vegetarianizmus – A növényi ételek mellett tojást is fogyasztó személyek. Ovo-lakto-vegetarianizmus – A növényi élelmiszerek mellett tojást, illetve különféle állatok tejét és/vagy az abból előállított tejtermékeket is fogyasztó személyek. Fontos nem meg feledkezni arról a tényről, hogy a vegetarianizmus nem egyenlő a hústól megfosztott húsalapú étrenddel, hiszen a hús mellőzése egy komplex folyamat keretében új alapanyagokhoz, ételekhez, ételkészítési technikákhoz és étkezési normákhoz vezet, ahogyan ez más, jelentős vegetáriánus múlttal rendelkező kultúrákban is megfigyelhető.
Címkékállat eredetű alapanyag egészség étrend táplálkozási irányzat
Ezt mindenképpen olvasd el!
Vegetáriánus étrend önmagában nem garancia az egészséges élethez.
Három csoportba sorolhatók azok az emberek akik: – az igazi vegetáriánus nem esznek húst, vagy …