
A folsavat először az élesztőből sikerült kivonni, ekkor fedezték fel vérszegénység elleni hatását. A folsav a B-komplex egyik tagja, kémiai elnevezése: pteroil-glutaminsav.A folsav érzékeny a hőre, a levegőre, a vízre és a lúgokra, ezért elővigyázatos főzési eljárásokat kell alkalmazni, hogy ételeinkben elegendő mennyiség maradjon ebből a vitaminból.
HiányaA folsavhiány kockázatának az alábbi csoportok vannak leginkább kitéve:– Az idős korúak (akik általában szegényesebb étrendenélnek, vagy emésztésük nem működik tökéletesen).– Azok, akiknek bele felszívási zavarokkal küszködik(leginkább olyan hasmenés esetén, amikor a székletemésztetlen zsírt tartalmaz).– A terhes anyák (a fejlődő magzat meglehetősen igénybeveszi az anya folsavtartalékait). – Az alkoholisták.A gyorsan szaporodó szövetekre káros hatással van a folsav hiánya, így a bélnyálkahártya is társulhat. Újszülöttek és kisgyermekek esetében a növekedést is befolyásolhatja.Terhes anyák esetében rendkívül ártalmas lehet a folsavhiány, mert kétségtelen összefüggésben áll egyes születési rendellenességekkel, különösen a nyitott gerincűséggel.Az is elfogadott tény, hogy a folsav hiánya szellemi leépülést okoz.
Mi a hatása?A folsavra sok egészséges élettani funkciónak szüksége van. Konkrétabban: szerepe van a DNS-szintézisben, ennélfogva sejtosztódásban is, valamint a metionin és a glicin nevű aminosavak anyagcseréjében.
A tápanyag-kiegészítés okaiIgen tanácsos folsav-kiegészítőket szedni fogamzás elótt és terhesség alatt, mivel az alacsony folsavfogyasztás szorosan összefügg a nyitott gerincűség néven ismert születési rendellenességgel.A folsav-kiegészítést orvosi felügyelet mellett kell végezni felismert megaloblast-anaemia (a vérszegénység egyik formája) esetén, ugyanis a folsav elfedheti a B12-vitamin hiányát. A folsavat általában sikertelen B12-kezelés után írják fel.Az alkoholistáknak is hasznos lehet a folsav-szupplementáció, mivel esetükben fokozott a hajlam e vitamin hiányára.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!