
A pantotenátsav és a mellékvese működése
A pantotenátsav neve a görög panthos („mindenhol „) szóból ered. Amint neve is mutatja, széles körben megtalálható minden állati és növényi szövetben. Először rizskorpából különítették el 1939-ben, és ekkor fedezték fel, hogy ez a vegyület szükséges a csirkék egy bőrgyulladásszerű betegségének megelőzésére. A pantotenátsav vízben oldódó vitamin, a B-komplex tagja.Kiegészítőként rendszerint kalcium-pantotenát (B5-vitamin) formájában alkalmazzák. A vitamin hatásmechanizmusát tekintve a kalcium-pantotenát és a pantotenátsav elnevezések egyenértékűnek tekinthetők.A pantotenátsav hő, savak (pl. ecet) és lúgok (pl. szódabikarbóna) elbomlik. Főzés során szintén elvész, mivel kilúgozódik a főzővízbe.Mi a hatása?A pantotenátsav a koenzim-A molekula részét képezi, mely fontos szerepet játszik az élelmiszerek energiájának felszabadításában (zsírok, szénhidrátok és fehérjék). A pantotenátsavnak fontos szerepe van a mellékvese működésében és az antitestképzésben.A hiányjeleiSúlyos pantotenátsav-hiány sem vált ki jól meghatározható hiánybetegséget. Ismeretes azonban, hogy a hadifoglyok között és a távol-keleti országok alultáplált lakossága körében megfigyelt „égő láb szindróma” enyhül pantotenátsav bevételére.Azok az önkéntes kísérleti személyek, akiktől megvonták a pantotenátsavat, a következő tünetekről számoltak be: kimerültség, fejfájás, szédülés, izomgyengeség és emésztési zavarok.Mennyit?A COMA által 1991-ben összeállított Élelmiszerek és Tápanyagok Étrendi Szabványértékei az Egyesült Királyságban nem ad meg külön értékeket a pantotenátsav fogyasztására. Ennek az az oka, hogy egyelőre nem sikerült kifejleszteni olyan elfogadható biokémiai módszert, mellyel pontosan mérni lehetne az emberi szervezet pantotenátsav-szintjét.
Hozzászólások (0)
Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!
BejelentkezésMég nincs hozzászólás.
Legyél az első, aki hozzászól!