Az immunrendszert segítő és hátráltató tápanyagok

Az immunrendszert segítő tápanyagok

A-vitamin és béta-karotin– Az egészséges növekedésért és a csecsemőmirigy (thymus) aktivitásának fenntartásáért, vagyis az erős immunrendszerért felelősek.– Hatékony vírusölők – fontosak a különösen nagy kockázatnak kitett területek, például a belek és a légzőszervek, erős védelméhez.C-vitamin– Vírusölő.– Fokozza az E-prostgalandin nevű mellékvesehormon, valamint a T-limfociták termelését.– Fokozza az interferontermelést.– Számos bakteriális eredetű mérget (toxint) semlegesít. – Növeli az antibiotikumok hatásfokát.E-vitamin– Szükséges az egészséges antitestképződéshez. – Semlegesíti a szabad gyököket.– Más tápanyagokkal együttműködve növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.– Véd a szennyezett levegő hatásaitól.Vas– Alapvető szerepe van az antitest-termelésben.– Nélkülözhetetlen a fehérvérsejtek kialakulásában résztvevő myeloperoxid nevű enzim termeléséhez. (A myeloperoxid enzimre az idegen szervezetek megtámadásához van szüksége a fehérvérsejteknek, mind a neutrofileknek, mind a polimorfoknak).Szelén– Kiváló antioxidáns – az E-vitaminnal működik együtt.– Védelmet nyújt rákkeltő anyagokkal szemben. – Szerepe van az antitest-termelésben.– Szelén nélkül a fehérvérsejtek képtelenek felismerni a betolakodókat.Cink– Szükséges a rákos sejteket elpusztító enzimek képződéséhez.– A T-sejtek éréséért felelős hormon, a thymulin, nem képződik cink jelenléte nélkül.Az immunrendszerre károsan ható anyagokFluor– Lelassítja az immunrendszert.– Csökkenti a fehérvérsejtek képességét az idegen sejtek elpusztítására.Higany– Káros hatással van a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességére.– Káros hatással van a szervezet idegen anyagokat megkülönböztető képességére.– Hatására az antitestek a szervezet saját sejtjeit (fehérvérsejtjeit) pusztítják el.– Káros hatással van az agyra és az idegrendszerre.Kadmium– Gátolja egyes antitesteket tartalmazó enzimek működését.Alumínium– Megzavarja a kalcium (mész) beépülését, gyengíti a csontokat és az immunrendszert.– Károsan befolyásolja a hemoglobin-termelést.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!