Érdekességek a tejről

A tej a tejmirigyek által termelt folyadék, mely időszakosan termelődik és az utódok táplálására szolgál. A tej nagy része víz, de még található benne tejzsír, tejfehérje, tejcukor, B2- vitamin, B12-vitamin, B6-vitamin és ásványi anyagok. Jelentős kalcium, foszfor és szelén forrás.A magas ásványi anyag, vitamin és fehérje tartalmának köszönhetően egészségmegőrző tulajdonságai vannak. Köztudott, hogy magas kalciumtartalma segít a csontok megóvásában.A csontjaink sűrűsége 20 éves korunkra alakul ki, eddig érdemes fokozottabb figyelmet fordítani a kalcium bevitelünkre.Kevésbé ismert tény talán, hogy a menopauza elkezdődése után a nők kalciumigénye fokozódik, így elvileg legalább napi 5 pohár tejjel kellene, azt pótolják.Táplálkozási szakemberek újabb állítása szerint azonban a tej sokkal jobb folyadékpótló a víznél. Főleg a gyerekekre igaz ez, mivel ők még a nyári nagy hőségbe is rengeteget képesek mozogni, ezért számukra kiemelten fontos a folyadékpótlás. A tej jelentőségét még a különböző sport és energiaitalok sem képesek pótolni, mivel, mint köztudott a tej nagyon egészséges, sok fehérjét, szénhidrátot és kalciumot tartalmaz. A benne található fehérje rendkívüli fontosságú az izmok fejlődéséhez és növekedéséhez. Található a tejben még elektrolit is és hozzájárul az izzadáskor elvesztett sómennyiség pótlásához.És végezetül még egy érdekesség, amit minden fogászati beavatkozás után szem előtt kell tartani:Foghúzás vagy egyéb sebbel járó beavatkozás után legalább egy hétig nem szabad tejes dolgot fogyasztani, mivel a benne található fehérje jó táptalaja a baktériumoknak, ami a seb gyulladását okozhatja.

Hozzászólások (0)

Jelentkezz be, hogy hozzászólhass!

Bejelentkezés

Még nincs hozzászólás.

Legyél az első, aki hozzászól!