Évek óta vitatott, hogy melyik egészségesebb, a vaj, vagy a margarin…
Ma számos táplálkozáskutató vallja, hogy a vaj jobb, feltéve, ha nem visszük túlzásba a fogyasztását. A vaj kétségkívül egészségesebb termék, mint margarin, amelyhez sok színező-, és egyéb adalék anyag kerül, hogy a szürkés masszából a megszokott küllemű végtermék váljon. A vaj, és a margarin zsírtartalma rendszerint megegyezik, sőt energiatartalmuk is egyforma, bár némely gyártó csökkenti a termékeinek zsírtartalmát. A csökkentett zsírtartalmú margarin 50 %-a víz, a fehérjetartalma 6 % (a normál margarin, és a vaj fehérjetartalma 0,4 %) ez okozza a „krémes” érzést a szájban. A margarin összetettebb készítmény, egy részében csak növényi olaj van, másik részéhez állati zsírokat, esetleg halolajat is kevernek. Tartalmaz még vizet, tejsavót, emulgeálószereket, sót, színező-, és ízesítőanyagokat. Az élelmiszer ipari előírások szerint a margarint A-, és D vitaminnal kell dúsítani; a vajban ezek a vitaminok természetes módon megtalálhatók. Az A-vitamin alapvetően szükséges a jó látáshoz, és a bőr épségéhez, emellett fontos antioxidáns is. A D-vitamin segíti a kalciumfelvételt, ami a csontok épségéhez elengedhetetlen.
Összegezve: a vaj ugyan több telített zsírsavat, és koleszterint tartalmaz, ettől függetlenül újra népszerű lett, hiszen sokkal természetesebb élelmiszer, mint a margarin. Általában elmondható, hogy a vajat, margarint, szendvicskrémeket csak mértékkel szabad fogyasztani. Ha a kenyér, vagy pékáru önmagában is jóízű, akkor a zsiradéktól el is tekinthetünk.
Címkékegészség margarin vaj zsíradék