Zsírdaganat

A zsírdaganatok (lipomák) a bőr alatt növekvő, zsírszövetből álló puha lerakódások, melyek kerek vagy ovális kiemelkedő csomókat hoznak létre.

A lipomák sima, puha kiemelkedések a bőr alatt. Tömörségükben különböznek egymástól, némelyikük inkább tömött tapintatú. A felettük húzódó bőrfelszín normál kinézetű. Ritkán nőnek 5-7 cm-nél nagyobbra. A testen bárhol kifejlődhetnek, de leggyakrabban az alkaron, a törzsön és a tarkón jelennek meg. Egyeseken csak egy lipoma van, míg másokon több is kialakulhat. Ritkán okoznak panaszt, bár előfordulhat, hogy fájdalmassá válnak, például, ha a növekedésük során ideget nyomnak. Nőkön gyakoribbak, mint férfiakon.

Az orvos rendszerint könnyen felismeri a lipomát, és a kórisme felállításához egyéb vizsgálatokra nincs szükség. Nem tartoznak a rákos elváltozások közé, és ritkán fajulnak el azzá. Ha egy lipomán bármilyen változás észlelhető, az orvos biopsziát végez (szövetmintát vesz mikroszkópos vizsgálatra). Kezelés rendszerint nem szükséges, de a zavaró lipomát sebészileg, vagy zsírleszívással el lehet távolítani.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vízfejűség (Hidrokefália)

Valamely okból az agyvíz áramlása akadályozottá válik, de változatlanul termelődik, ezért az nem tud megfelelően …

Leave a Reply