Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba öltöztetése

A baba öltöztetése

A kis babákat mindig rétegesen kell öltöztetni, és ha meleg van egy réteget le tudunk venni róla, ha hidegebb lenne, akkor viszont rá tudunk adni. Az ideális szobahőmérséklet a babának 22-24 C fok. Ennél a hőmérsékletnél melegebbre nem kell fűteni, mert az kedvez a kórokozók terjedésének és a baba rosszabbul is alszik, nyugtalanabb a melegben. A lakásban nem szabad túl öltöztetni a kicsit, elég két réteg: egy body és egy rugdalózó. Ha nagyobb gyerekről van szó, aki már kúszik, mászik a lakásban, a hideg kövön,akkor viszont még egy réteg ruhát lehet rá adni: egy harisnyát, vagy egy nadrágot.
A ruhák kiválasztásánál, előnyös szempont, hogy csak természetes alapanyagúak legyenek azok a darabok, amik a csecsemő bőrével közvetlen érintkeznek. Legjobb, ha pamutot veszünk, mert ez a legjobb a baba bőrének. A megfelelő méret is fontos, mert az sem jó ha túl nagy és gyűrődik, viszont az sem, ha szűk és szorít. Ezek a szempontok akadályt jelentenek a mozgásban és ráadásul kényelmetlen is. Érdemes megfontolni mielőtt megveszünk egy ruha darabot, hogy az mennyire praktikus és könnyen kezelhető, mert később gondot okozhat az öltöztetésben.
A szűk nyakú, nehezen nyitható darabok, megnehezítik a dolgot, mert ugye a gyerekek nagy része nem szereti, ha öltöztetik.
Sok gyerek kifejezett nyűgös az öltöztetéstől, ilyenkor megkönnyíti a dolgunkat, ha beszélünk hozzá, eltereljük valamivel a figyelmét, na meg persze, ha villám gyorsan rá adjuk a ruhát, épp ezért előnyösebbek a könnyen kezelhető, praktikusabb darabok.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply