Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A baba ügyesedése 3hónapos kortól

A baba ügyesedése 3hónapos kortól

Három hónaposan hason fekve fejét, vállát megemeli, a gerinc ív alakban meghajlik. Ülésbe felhúzva saját maga is segít a mozgás kivitelezésében. A felső végtagok mozgásszabadsága nagyobb, a tárgyakat meglátva utánuk nyúl, megüti azokat. Az újszülött kori automatikus járás- és forgóreflex kialszik.
Négy hónapos csecsemő az oldalára fordul. Játszik a kezével, próbálja megfogni a tárgyakat, de célzása még pontatlan. megtámasztva 10-15percig képes ülni.
Az öt hónapos csecsemő a hátán fekve lábujjaival játszik. Kis helyzetváltoztatásra képes. Fogása egyre biztosabb.
Féléves csecsemő négykézlábra állva löki magát, kúszik. Felülni még nem tud, de rövidebb ideig támaszték nélkül megül. Lábára állva ugrál, az eddigi állóképessége elvész. Hason fekvésben az egyik könyökére támaszkodva játszik. Felülve két kézzel nyúl a tárgyak után, szájához viszi a megragadott dolgokat. Forog, komoly helyzetváltoztatásra képes. Gőgicsél, gagyog.
Az önálló felülés nyolc kilenc hónapos korban következik be. Támaszték nélkül biztosan, egyenes háttal megül.
Tíz hónapos korában feláll, állásból ülésbe ereszkedik. Szótagokat mond “pápá”-t int.
Egyéves kora körül önállóan megáll, kapaszkodva járni kezd. Étkezéskor már használja a kanalat, poharat. Kezével kisebb tárgyakat ügyesen felvesz, a tányérjáról csipegeti az ételt.
Felismeri a szavak jelentését, de beszéde még túlnyomóan “halandzsa” beszéd. A felszólításokat megérti. Az együttműködésre nem mindig hajlandó. Tiltakozik ha a játékában akadályozzák, ennek igen nagy hangot ad, vagy sírásban tör ki.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás